Ga naar hoofdinhoud
Bouwtechniek

Eerste proefzaagsnedes bunker Molenkade


Aannemer Dikkerboom is gestart met de eerste proefzaagsnedes voor het doorzagen van een bunker in het project Molenkade. Het zagen zelf neemt ongeveer twee maanden in beslag. De doorgezaagde schuilplaats is een kunstproject van de ontwerpers Erick de Lyon en Ronald Rietveld.

De Dienst Landelijk Gebied werkt in opdracht van de gemeente Culemborg en de provincie Gelderland aan de inrichting van het gebied Molenkade in Culemborg. Het moet een voorbeeldproject worden met als doel op ultieme wijze het geheim van de Nieuwe Hollandse Waterlinie te ontsluiten, zowel letterlijk als figuurlijk.

Doormidden
Want nergens in de Waterlinie kan iemand van buiten in de bunkers kijken. In dit project gebeurt dat door bunker 599 open te maken door hem door midden te zagen. Vanaf de Diefdijk loopt straks het Waterliniepad dwars door de doorgezaagde bunker heen over een steiger naar een zogeheten inundatieveld (land dat onder water wordt gezet als middel ter verdediging, red.).
Visueel lijkt het alsof de wandelaar het water inloopt. In werkelijkheid slaat de wandelroute net na de bunker rechtsaf over de oude kade.

Ingepakt
De uitvoering van het werk is complex, al was het maar omdat nog niet eerder een bunker op deze manier is doorgezaagd. Kaarsrecht welteverstaan. Om het kunstontwerp ook daadwerkelijk uit te kunnen voeren, hebben de ontwerpers in samenwerking met de Dienst Landelijk Gebied en begeleidend bureau RSP BCC het project heel gedetailleerd uitgewerkt. De bunker met monumentenstatus is bovendien ingepakt in landbouwplastic, om het bestaande uiterlijk zo goed mogelijk te behouden.

Naar verwachting kan over twee tot drie weken het eerste stuk beton uit de bunker worden getakeld. Eind september is de route door de doorgezaagde groepsschuilplaats gereed.

Bron: Staatsbosbeheer
Foto: Rietveld Landscape/Atelier de Lyon

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.