Ga naar hoofdinhoud
Bouwtechniek

Eerste ronde leghenstal van Nederland gebouwd


W. Hardeman heeft een primeur. De aannemer uit Lunteren bouwde in Barneveld het eerste Rondeel van Nederland. Een nieuw huisvestingsconcept voor 30.000 leghennen, waarmee pluimveehouder Gerard Brandsen nu op een duurzaam verantwoorde manier eieren produceert.

Geen gemakkelijke opgave: de stal is rond. “De opbouw en materialen waren voor ons niet nieuw”, zegt Wim Hardeman. “Beton, staal, sandwichpanelen en doek werden zelfs kant-en-klaar op de bouw geleverd. De ronde vorm maakte het lastig.” Rond bouwen betekent anders denken. “Er zijn veel schuine zijden; het dak bijvoorbeeld loopt schuin af. Het meetwerk moest tot op de millimeter precies. Zonder total-station wordt dat zeer lastig.”

Taartpunten
Het Rondeel is opgebouwd rond een 6-hoekig, 3 verdiepingen tellend gebouw voor mestdroging, luchtbehandeling, eierverpakking en bezoekerscentrum. Om de 10m hoge stalen middenkern liggen 6 ‘taartpunten’. Eén taartpunt is bestemd voor een mestloods, voersilo’s en een bezoekersingang. De overige 5 segmenten zijn identiek: elk bestaande uit een nachtverblijf en een scharrelruimte, van elkaar gescheiden door oprolbare geïsoleerde zijwanden en een 70cm hoge betonplint met hardhouten afwerking.

Fundering
De fundering voor het centrale gebouw is vanwege de aanwezigheid van een mestcarrousel uitgegraven, terwijl de dierverblijven op peil liggen. Ook is een gat voor een bezinkput gegraven. De fundering bestaat uit betonnen poeren waarop een staalconstructie rust, dichtgezet met sandwichpanelen. Een extra fundering is er voor de bezoekerstunnel. “Van daaruit zijn de kippen achter een glazen wand (0,5m bovengronds) op ooghoogte te bekijken”, legt projectmanager Johan Vermeulen uit.

Dak
De nachtverblijven hebben een dak van sandwichpanelen; doek vormt het dak van de scharrelruimtes. Om te voorkomen dat het doek opbolt bij wind, is het met aluminium klikprofielen tussen staalkabels gespannen. Een bosrand rondom het Rondeel doet dienst als buitenschil. De stal heeft een diameter van 75m.

Aanvullende gegevens

Opdrachtgever Rondeel, Eersel
Aannemer W. Hardeman, Lunteren
Architect Bouwontwerp Jan Brink, Barneveld
Start bouw november 2009
Oplevering 1 april 2010

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.