Ga naar hoofdinhoud
Bouwtechniek

Eerste vrijstaand actiefpassief huis

De iXXio , het eerste vrijstaande actiefpassiefhuis is door SchwörerHaus Lage Landen bv uit Rijssen op de markt gebracht. Het huis richt zich op de energiebewuste en startende kopers.

Synergietechniek
De iXXiO is uitgerust met een zeer breed pakket aan passieve en energiezuinige maatregelen. De buitenwanden zijn extreem goed geïsoleerd en zijn standaard 450 mm dik, het dakpakket heeft zelfs een dikte van 700 mm. De gehele buitenschil is voorzien van een wind-en luchtdichte laag in de vorm van de zogenaamde Synergietechniek. Hiermee wordt een maximale luchtdichtheid bereikt om zo het warmteverlies minimaal te houden. Alle ramen zijn standaard uitgevoerd met 4-voudige beglazing, dus goed geïsoleerd tegen koude, warmte en geluid. De woning is voorzien van de SchwörerHaus WarmteTerugWin-techniek, daarnaast wordt er gebruik gemaakt van een aardwarmtepomp om te verwarmen in de winter en te koelen in de zomer. Tenslotte is deze woning nog uitgerust met een zonne-energiesysteem voor het verwarmen van het tapwater.

Gunstige EPC
Door al deze passieve maatregelen wordt een extreem gunstige Energie Prestatie Coëfficiënt (EPC) bereikt van 0,36. Het huidige bouwbesluit gaat nog uit van een EPC van 0,8. Met deze EPC-waarde loopt de iXXiO ver vooruit op de eisen van 2020. De extra investering in deze passieve maatregelen verdienen zich bovendien snel terug door zeer lage stookkosten! Uniek aan de iXXiO is het feit dat het een ruime en bovendien vrijstaande woning is, uitgevoerd in het PassiefHuis-concept, echter met een bouwprijs van slechts 169.995,- euro inclusief BTW. Hiermee is de iXXiO het langverwachte antwoord op de nu in Nederland veel gekozen marginale oplossingen, voor starters, zoals kleine rijtjeshuizen.

Gericht op de toekomst
Gevraagd naar het idee achter de iXXiO zegt de architect, ir. Robert A. Albers van iDX Architecten, hierover: “Het bouwen van te summiere huizen op postzegeltjes heeft geen enkele toekomstwaarde. Ze zijn noch duurzaam, noch functioneel en voorzien nauwelijks in de behoefte van bewoners, hooguit is de aanvangsprijs laag.” Albers vervolgt: “De iXXiO is een vrijstaande woning, ruim opgezet en waanzinnig energiezuinig, en dus gericht op de toekomst. Een woning waar je lang in wilt blijven wonen! En ja, de aanvangsinvestering is aanvankelijk hoger, maar of je kiest bewust en zet iets neer wat toekomstwaarde heeft, of je bouwt nu tegen een lage prijs iets wat je overmorgen alweer kunt slopen.”

Bron: Nieuwsbank

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.