Ga naar hoofdinhoud
Bouwtechniek

Eetbaar dak in binnenstad Rotterdam

Een woning in de binnenstad van Rotterdam krijgt een eetbaar dak. De bovenwoning, een ontwerp van architectenbureau BYTR, wordt uitgebreid met een zadeldak vol groente. De techniek achter de beplanting is relatief eenvoudig en licht in gewicht.

Het dak wordt traditioneel, zoals een pannendak, opgebouwd. Het dakbeschot wordt voorzien van een waterkerende folie en afgewerkt met tengels en panlatten. Echter, in plaats van dakpannen wordt het dak afgewerkt met kunststof platen, waar de planten zich in kunnen wortelen.

Vochthuishouding
De platen zijn voorzien van twee teflon doeken, de bovenste heeft sneetjes. In deze sneetjes worden de plantjes geplaatst. De techniek is verwant aan het project Sportplaza Mercator. 40 Strekkende meter tuinslang houdt de vochthuishouding op orde, een aansluiting op de waterleiding volstaat. Waterberging vindt plaats op het dak.

Het straatbeeld (in Rotterdam gedomineerd door kunststof kozijnen en 30×30 betontegels) wordt door deze opbouw groener. Naar de dakrand toe wordt gekozen voor vegetatie die over de gevel naar beneden hangt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.