Ga naar hoofdinhoud
Bouwtechniek

Effect bodemisolatie kleiner dan van vloerisolatie

De infraroodfoto’s van een kruipruimte met bodemisolatie onlangs gepubliceerd op www.vloerisolatie.org hebben de Nederlandse bouwwereld geschokt. Dat zegt de Stichting Belangenbehartiging Vloerisolatie Nederland (SBVN). Een grote marktpartij, die bodemisolatie al bij een groot aantal woningen heeft geadviseerd als gelijkwaardig met vloerisolatie, is door deze foto’s tot het inzicht gekomen dat het effect van bodemisolatie inderdaad veel minder is dan van vloerisolatie.

Het blijkt voor veel partijen in de Nederlandse bouwwereld buitengewoon pijnlijk, nu te moeten erkennen al die tijd een misvatting te hebben geloofd en/of verspreid.

Tros Radar
De SBVN heeft de infraroodopnames laten maken naar aanleiding van de uitzending van Tros Radar over vochtige kruipruimtes van 16 maart. In deze uitzending worden de warmte-isolerende eigenschappen van polystyreen schuimpjes op de bodem van de kruipruimte bijna de hemel in geprezen. Een vochtwering die blijft drijven en tegelijkertijd isoleert, mooier kun je het toch niet bedenken?

De foto’s werden op 19 maart gemaakt en bevestigen overduidelijk dat bij bodemisolatie de isolatielaag simpelweg aan de verkeerde kant van de kruipruimte zit. De funderingsmuren blijken zo koud, dat ze fungeren als een soort negatieve radiator, die veel warmte aan de vloer ontrekt.

Dat verklaart waarom in de winter in woningen met bodemisolatie de vloer ’s ochtends maar langzaam op temperatuur komt, er flink gestookt moet worden om de vloer enigszins op temperatuur te krijgen en waarom de vloer weer snel zijn warmte verliest na het terugzetten van de thermostaat. Hierdoor gaat het energieverbruik eerder omhoog dan omlaag. Dat er met bodemisolatie over een heel jaar genomen energie wordt bespaard, is dan ook allerminst zeker.

Bouwfysica op school
Op Nederlandse Universiteiten en Hogescholen behoort de bouwfysica van de kruipruimte niet of nauwelijks tot de leerstof. Mede daardoor geven afgestudeerde bouwkundigen er soms blijk van niet te weten wat er zich thermisch afspeelt.

Zo kan het gebeuren dat zij bodemisolatie aanprijzen als gelijkwaardig met vloerisolatie en/of denken dat het zinvol is een buitenfundering aan de binnenzijde te isoleren. De SBVN stelt daarom deze infraroodfoto’s en haar kennis beschikbaar, zodat deze lacune zo snel mogelijk kan worden opgevuld.

Bodemisolatie
De SBVN maakt zich al jaren sterk voor goede vloerisolatie in Nederland. Doorn in het oog zijn daarbij producenten van bodemisolatie die pretenderen dat een isolatielaag op de bodem van de kruipruimte hetzelfde effect zou hebben als een isolatielaag direct tegen de vloer. Ze blijven hiermee doorgaan ook al bleek al eerder uit wetenschappelijke studies dat dit niet zo is. Bedrijven die zich serieus met vloerisolatie bezighouden, worden regelmatig geconfronteerd met bewoners, die aan den lijve ondervinden dat er iets niet klopt met de beloofde warmte-isolerende eigenschappen.

Het duurt overigens meestal wel een enige tijd voordat bewoners tot die slotsom komen. Deze oplossing is immers vaak geadviseerd door personen en/of instanties die deskundig en betrouwbaar worden geacht. Dus wat moet je dan als leek? In eerste instantie is men ook wel tevreden over het effect. Dit is te danken aan de vochtreductie, die soms zeer fors kan zijn. Pas later komt de twijfel over het warmte-isolerend effect. Het is voor een leek ook moeilijk te beoordelen. Soms werkt bodemisolatie immers positief (aan het einde van de zomer), soms echter niet en soms zelfs averechts, zoals nu aan het einde van de winter.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Eén reactie op “Effect bodemisolatie kleiner dan van vloerisolatie

  • Chris

    Beetje totale onzinverhaaltje.
    Ik heb een jaar geleden bodemisolatie gedaan. Werkt uitstekend! Gasrekening omlaag. Warmere vloer. Voorheen had ik condensaatvorming tegen de onderkant. Is geheel weg. Je vloer neemt uiteraard warmte op net als de muren en gevels. Nu is mijn vloer 19.5C net als de gevels en ramen. Terwijl de woonkamer 21C is. Voorheen was mijn vloer 17.5C

    Dat warmte wegstroomt door de fundatiemuur is waar. Maar voor alle andere typen vloerisolatie geldt dat! Behalve als je koudebrug doorzaag en isoleert. Immers alle betonvloeren liggen tegen de fundatiemuur aan. Nu als je spouw geisoleerd is heb je al een behoorlijke isolatie van deze hier vernoemde koudebrug.

    Wat vaak gebeurd is dat er veel metselwerk en steenbreuk in de spouwmuur is gevallen tijdens de bouw. Dit ligt dan in de spouw op de bodem. Als dat veel is (tot aan -30cm van het maaiveld) kun je daar de spouw niet isoleren en blijft de koudebrug bestaan (tot aan vorstniveau)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.