Ga naar hoofdinhoud
Bouwtechniek

Eigen Huis tegen balansventilatie

De toepassing van balansventilatiesystemen in nieuwbouwwoningen is niet langer verantwoord. Dat stelt Vereniging Eigen Huis donderdag naar aanleiding van een onderzoek van de GGD Eemland en het ministerie van VROM in de wijk Vathorst in Amersfoort.

Eigen Huis noemt de onderzoeksresultaten alarmerend en adviseert het ministerie van VROM te stoppen met de grootschalige installatie van de balansventilatiesystemen. Bij balansventilatie wordt lucht automatisch van buitenaf afgevoerd én aangevoerd. De bewoners mogen geen ramen meer openzetten om te luchten. In de Amerfoortse wijk Vathorst klaagden bewoners over hoofdpijn, astma en vermoeidheid, die volgens het onderzoek deels zijn toe te schrijven aan mechanische luchttoevoer.

Normen overschreden
Vereniging Eigen Huis zegt al langer bezorgd te zijn over de gezondheidseffecten van balansventilatie. In 300.000 nieuwbouwwoningen in Nederland zijn dergelijke systemen ingebouwd. In een onderzoek van VROM naar het binnenmilieu in nieuwbouwwoningen staat volgens Eigen Huis dat de ventilatiesystemen ook lawaai veroorzaken.
In 80 procent van de gevallen wordt de geluidsnorm overschreden. ,,Verder blijken ventilatievoorzieningen vaak niet goed te zijn aangebracht. Dit alles leidt tot kritische CO2-waarden binnenshuis, vooral in slaapkamers”, aldus Eigen Huis.

Bron: ANP

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.