Ga naar hoofdinhoud
Bouwtechniek

Eindelijk gemeenterapport fundering Rotterdam

Na lang aandringen wordt eindelijk formeel bekend wat de omvang is van het funderingsprobleem in Rotterdam. De gemeente zal 1 juli een rapport presenteren waaruit blijkt wat bij de SPFN al langer bekend is; tienduizenden Rotterdamse huizen staan mogelijk op het punt te verzakken omdat de funderingspalen zijn verrot.

Stadsriolen
De problemen in Rotterdam zijn veelal ontstaan omdat in de afgelopen jaren de grondwaterstand is weggelopen in kapotte stadsriolen. Niemand heeft rekening gehouden met de houten funderingspalen van de oudere wijken. Die komen droog te staan en gaan daardoor rotten.

Dit proces kan worden gestopt als het riool wordt hersteld of als de grondwaterstand kunstmatig wordt verhoogd. Maar voor veel huizen is het te laat. Herstel kost gemiddeld 70-duizend euro per woning.

Maatregelen
Buurten in Delfshaven, Centrum, Kralingen- Crooswijk, Noord, Hilligersberg-Schiebroek en Overschie dreigen te verloederen omdat de bewoners de herstelkosten niet kunnen betalen. De SPFN eist dat de gemeente effectieve maatregelen neemt.

Aangezien het probleem ook in andere delen van het land speelt zou Rotterdam een voorbeeld kunnen stellen.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.