Ga naar hoofdinhoud
Bouwtechniek

Elf nominaties NRP Gulden Feniks 2017

De jury van de NRP Gulden Feniks nomineerde dit jaar uit 81 inzendingen 11 projecten voor de NRP Gulden Feniks. De categorieën Transformatie en Renovatie tellen dit jaar elk vier kanshebbers. De categorie Gebiedstransformatie telt twee genomineerde. De uitverkoren projecten laten andermaal de unieke mogelijkheden zien die bestaand vastgoed te bieden heeft.

Op woensdag 5 juli worden, aansluitend op de NRP Partnerbijeenkomst in DeFabrique in Maarssen, de winnaars bekendgemaakt. Tijdens de prijsuitreiking is ook de presentatie van het NRP Gulden Feniks Jaarmagazine; een samenwerking tussen de NRP en Eisma Bouwmedia.

Gebiedstransformatie

De categorie Gebiedstransformatie telde dit jaar tien inzendingen. Hieruit zijn door de jury twee projecten genomineerd. De transformatie van het voormalige CHV terrein in Veghel en het project Nijmegen omarmt de Waal.

Transformatie

In de categorie Transformatie ontving NRP Gulden Feniks dit jaar 38 inzendingen. In willekeurige volgorde zijn dat de transformatie van de voormalige elektriciteitscentrale (1910) en ketelhuizen van de Sphinx-fabriek in Maastricht tot Lumière Cinema. B.Amsterdam ofwel het nieuwe concept-kantoorpand in het voormalige IBM machinepark in het Rieker Business Park in Amsterdam Nieuw-West. De andere nominatie is de A’DAM toren. Dit is de voormalige Shell-toren in Amsterdam-Noord. Het kantoorgebouw stond jarenlang leeg en is veranderd in een publiek gebouw dat 24/7 open is en ruimte biedt aan tal van functies. W Hotel Bank, ook in Amsterdam, is de laatste uit de rij. Het gaat hier om de transformatie van de voormalige Kas Bank, een rijksmonument aan de Spuistraat, in een nieuwe publieke plek met allure.

Renovatie

In de categorie Renovatie had de jury 33 inzendingen te beoordelen. Uit het gevarieerde aanbod nomineerde de jury vier projecten. Alliantie HQ in Hilversum gaat over het jaren zeventig gebouw op het Lucentterrein in Hilversum. Het gebouw functioneert nu als hoofdkantoor van woningcorporatie de Alliantie. Tweede genomineerde is Tandheelkunde in Nijmegen. Dit project laat zien hoe een somber in zichzelf gekeerd pand in brutalistische betonarchitectuur veranderde in een licht en toegankelijk gebouw. Flat met Toekomst is nominatie nummer drie. Het betreft de Nul

Op de Meter (NOM) renovatie van een Intervam portiek flat van 5 verdiepingen hoog in Utrechtse wijk Overvecht. Het Breed is de laatste in de rij en is een wooncomplex in Amsterdam-Noord dat ook bekend is als het Plan Van Gool.

Low Budget, High Impact

Een vierde categorie is Low Budget, High Impact. Deze categorie kent geen nominaties. Daarom wordt de enige genomineerde en dus winnaar van tot de uitreiking op 5 juli geheim gehouden. De prijs Low budget, high impact wordt uitgereikt aan een project dat met een relatief lage investering een groots effect wist te bereiken. Voor de prijs kunnen projecten niet worden ingezonden. De jury kiest de winnaar uit de ingezonden projecten uit de drie categorieën Gebiedstransformatie, Transformatie en Renovatie.

Bekijk hier alle inzendingen voor NRP Gulden Feniks

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.