Ga naar hoofdinhoud
Bouwtechniek

Energie-opwekkende vloer voor De Kuip

Bezoekers van de voetbalwedstrijd Feyenoord-AZ afgelopen zondag hebben elektriciteit opgewekt dankzij een energie-opwekkende looptegel van het Rotterdamse bedrijf Energy Floors. De installatie in stadion De Kuip was onderdeel van een test. Er lagen tegels voor de stoeltjes van Vak W4 op de Maastribune en ook lagen er modules in het Maasgebouw, voor de deuren naar Vak W. Duizenden supporters liepen over de tegels.

Stroompiek door doelpunt

De tegels in de hal leverden uiteindelijk veel meer stroom op dan die voor de stoeltjes. Pas bij de 2-2 gelijkmaker was er een duidelijke piek te zien bij de tegels in het supportersvak. Deze piek leverde bij één rij in vak W 600 watt op. Op de tegels in de hal was voor en na de wedstrijd continu beweging.

Gepatenteerde technologie

Volgens Energie Floors is de ‘Sustainable Energy Floor’ de meest efficiënte energie-opwekkende looptegel ter wereld. Per tegel kan 2 tot 20 Watt worden opgewekt, afhankelijk van het gewicht van de persoon, soort beweging en maximale doorbuiging van de tegel. De elektromechanische technologie die Energy Floors gebruikt voor de vloermodules was de eerste op de markt en gepatenteerd in Europa en de VS.

Dansvloer

Het bedrijf bedacht eerder al de Sustainable Dance Floor. Deze energie-opwekkende dansvloer wordt elk jaar geïnstalleerd op tientallen events, festivals en beurzen in binnen- en buitenland. De technologie uit de dansvloer is nu ook verwerkt in de Sustainable Energy Floor, die toegepast kan worden in en op vliegvelden, stations, stadions, publieke ruimtes, kantoorpanden en appartementencomplexen. De gegenereerde stroom kan onder andere worden gebruikt voor (LED)-verlichting, het tonen van interactieve advertenties en het opladen van smartphones.

PV-panelen

De toplaag van de Sustainable Energy Floor wordt per klant op maat gemaakt. Verschillende materialen zijn mogelijk, variërend van gerecycled rubber en glas tot bamboe en synthetische materialen. Ook een toplaag met zonnepanelen (Hybrid Energy Floor) is mogelijk, alsmede een extra stevig uitgevoerde toplaag die geschikt is voor rustig rijdend verkeer in parkeergarages, bij tolpoortjes en voor stoplichten.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Eén reactie op “Energie-opwekkende vloer voor De Kuip

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.