Ga naar hoofdinhoud
Bouwtechniek

Energielabel vaakst verbeterd door buitenisolatie

Ruim eenderde (36%) van de woningcorporaties is van plan de energielabels van hun woningvoorraad te verbeteren door middel van buitenisolatie. Het aanbrengen van een CV- of HR-ketel is met 35% een bijna net zo populaire maatregel. Dit blijkt uit de Corporatie Bouwplannen Scan 2009 van BouwKennis.

Hoger label
Bijna twee op de drie corporaties die woningen met een energielabel bezitten, heeft plannen om de energiezuinigheid te verbeteren om zo een hoger energielabel te verkrijgen. Verder heeft 19% voorlopig nog geen plannen en 17% weet het niet of heeft geen mening.

Van de corporaties die wel plannen ter verbetering van het energielabel hebben, pakt 36% dit aan door middel van buitenisolatie.

Een andere veelgeplande woningaanpassing is het plaatsten van een CV- of HR-ketel. Dit geeft 35% van de corporaties aan te gaan doen. Andere populaire maatregelen zijn binnenisolatie (31%) en het aanbrengen van dubbel glas (27%).

Totaalconcept
Vooral stedelijke corporaties geven relatief vaak aan plannen hebben om de binnenisolatie aan te pakken ter verbetering van het energielabel. Dat aandeel komt uit op 35%. Zeker de kleine niet-stedelijke corporaties zijn aanmerkelijk minder vaak (27%) van plan om de binnenisolatie te verbeteren. Onder de grotere niet-stedelijke corporaties is dat aandeel 32%.

Verbeteringen van het energielabel worden vaak gedaan in een combinatie van bouwkundige en installatietechnische aanpassingen. Bijna driekwart van de corporaties is namelijk in enige tot zeer grote mate geïnteresseerd in zo’n een totaalconcept van diensten en producten door fabrikanten.

Stedelijke corporaties
Het energielabel is ondanks de slepende discussie rondom de betrouwbaarheid ervan wijdverbreid onder corporatiewoningen. In 2009 bezit ruim 90% van het totale Nederlandse corporatiewoningbestand een energielabel, oftewel 2.208.292 woningen. Opvallend zijn daarbij de
regionale verschillen: van stedelijke corporaties is 95% van de woningen voorzien van een energielabel en bij kleine niet-stedelijke corporaties is dat net geen 80%.

BouwKennis verwacht dat in 2011 vrijwel alle woningen van stedelijke corporaties voorzien zijn van een energielabel, terwijl de kleine niet-stedelijke corporaties nog steeds achterblijven (87%). Dat maakt het totale aandeel corporatiewoningen met een energielabel in 2011 ruim 95%, in aantallen uitgedrukt 2.276.561.

Geen label zonder verplichting
In totaal heeft circa 10% van de corporatiewoningen geen energielabel. Momenteel is dat ook niet verplicht. Meer dan de helft van de corporaties die in 2009 nog geen woningen met een energielabel in hun bezit hebben, is ook niet van plan om hiervoor een aanvraag te doen zolang een verplichting uitblijft.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.