Ga naar hoofdinhoud
Bouwtechniek

Energiemaatregelen: vaak geen lagere rekening

Lang niet alle energietechnieken en -maatregelen (ETM’s) in woningen leiden ook tot een lagere energierekening. Dat stelt UT-promovendus Bram Entrop in zijn proefschrift. Veel maatregelen die huishoudens nemen om het energieverbruik terug te dringen, zijn nauwelijks terug te zien in de jaarlijkse energierekeningen.

Een andere conclusie van Entrop is dat er meer ETM’s beschikbaar zijn dan er kunnen worden gewaardeerd in Energie Prestatie Indicatoren (EPI’s). Daarom bevat het proefschrift ook aanbevelingen om toegevoegde waarden van ETM’s beter te kunnen beoordelen. Volgens Entrop komt die waarde in huidige woningen te weinig tot uiting bij bijvoorbeeld het afgeven van bouwvergunningen en energielabels.

Entrop stelt in zijn proefschrift dat dat toepassing van ETM’s achterblijft bij de doelstelling tot een duurzame gebouwde omgeving te komen. Er zijn voldoende maatregelen beschikbaar om het energieverbruik terug te dringen en het energieverbruik laat ook wel een dalende lijn zien, maar de implementatie kan beter.

Lees meer over het proefschrift »

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.