Energieneutrale woningen bouwen is technisch mogelijk en noodzakelijk is het ook. Vandaag al. De herziene Europese Richtlijn 2010/31/EU ‘Energy Performance of Buildings’ stelt dat alle nieuwe gebouwen, en dus ook nieuwe woningen, ‘pas’ uiterlijk 31 december 2020 (bijna) energieneutraal moeten zijn. Vergis u niet: dat is over iets meer dan zeven jaar, terwijl we nu vaak nog allesbehalve energieneutraal bouwen.
Eenvoudig gesteld: energieneutraal bouwen vraagt om een integraal, liefst compact ontwerp, een zeer zorgvuldig bouwproces – met name als het gaat om isoleren en daarmee het voorkomen van koudebruggen – en een goede controle van de gerealiseerde energetische kwaliteit, bijvoorbeeld door middel van metingen, een blowerdoortest en thermofotografie. Samengevat: aandacht voor detail is onontbeerlijk.
Fundamentele afweging
Voorop staat dat het casco moet zijn afgestemd op het toekomstbeeld van 2020. De gebouwschil speelt een grote rol in het verlagen van de energievraag; de schil is immers de buffer tussen binnen en buiten die ongewenste warmte en koude uit de woning houdt.
Eenmaal gebouwd moet het casco gedurende de volledige levensduur van een woning mee kunnen – in tegenstelling tot bijvoorbeeld installaties, die in de loop van de tijd aan veranderende eisen en op grond van de voortschrijdende techniek kunnen worden aangepast.
Een draagstructuur uit bouwmaterialen met de juiste bouwkundige eigenschappen, gebouwd volgens de juiste bouwmethode en voorzien van de juiste isolatie, vraagt dan ook een fundamentele afweging. Evenals de keuze voor eventueel extra isolatiemateriaal en het gewenste niveau van de energetische prestaties van glas, deuren en kozijnen.
In één keer goed
Het is zaak dat bouwondernemers zich bewust worden van de rol die zij daarbij zelf kunnen spelen. Aannemers die toekomstvast willen bouwen, zorgen ervoor dat de basis, het woningcasco, in één keer goed is. Dat is niet alleen in hun eigen belang – ze kunnen zich onderscheiden van ‘de rest’ – maar ook in het belang van toekomstige bewoners – die profiteren van meer comfort en een lager energieverbruik – en daarmee in het belang van een duurzame toekomst met een veel lagere CO2-uitstoot.
In de praktijk betekent dat een woningcasco dat:
- in hoge mate luchtdicht is;
- beschikt over uitstekende warmte-isolerende eigenschappen;
- geen koudebruggen kent;
- is opgebouwd uit warmteaccumulerende bouwmaterialen.
Meer over luchtdichtheid is te vinden in de kaders bij dit artikel; de andere onderwerpen komen in toekomstige publicaties aan bod.
Tekst: Arno Verbaas, Procomm
Beeld: Xella