Ga naar hoofdinhoud
Bouwtechniek

Energieplushuis Leusden wint Energie Award

Het energieplushuis in Leusden van Innoconstruct uit diezelfde plaats heeft op de Energievakbeurs gisteren de FMN Energie Award 2009 uitgereikt gekregen. Zoals de naam al suggereert, wekt het Energieplushuis meer energie op dat het verbruikt.

Er wordt gebruik gemaakt van aardwarmte, warmte- en koudeopslag in de bodem, zonnecollectoren en een windmolen op het dak, driedubbele beglazing en LED-verlichting. Het huis levert voldoende energie om een elektrische auto 5000 km per jaar te laten rijden. Het huis is dan ook voorzien van een oplaadpunt voor zo’n soort auto.

De jury vond vooral het feit dat het hele huis in feite samenwerkt, bijzonder. “We hebben het complete huis getackeld, niet alleen het casco. Alles werkt samen en zelfs het tapijt is gerecycled en duurzaam”, aldus initiatiefnemer Johannes Out van Innoconstruct en bewoner van het Energieplushuis.

Ontwerp niet van belang
De woning is ontworpen in jaren-30 stijl; een stijl die echter nooit met energiezuinig bouwen in verbinding wordt gebracht, met name omdat dit type daar ook niet echt geschikt voor zou zijn. Innoconstruct heeft laten zien dat in feite het ontwerp van een woning geen beperking is om duurzaam en innovatief te bouwen.

De woning is van buiten niet te herkennen als een ‘huis van de toekomst’, iets dat het gros van de Nederlanders waarschijnlijk ook niet zou willen. Echter, achter het traditionele metselwerk is alles high-tech. Een woning in een oude jas maar een duurzaam en innovatief innerlijk.

Primeur
Out zegt met het gebruik van een aantal materialen een primeur in Nederland te hebben. De fundering van de woning is bijvoorbeeld van gerecycled glas. Op dit product van glascellen granulaat, een Zwitserse uitvinding, wordt de bodemplaat gestort. Het materiaal, dat lijkt op vulcanisch glas, isoleert ook warmte en geluid.

Het isoleren van de muren gebeurt met Styro Stones. Het gebruik van een systeem van polystyreen is niet nieuw, maar wordt in Nederland niet veel toegepast. De elementen laten zich echter zo makkelijk stapelen, dat vier mensen in één dag de hele eerste verdieping van het Energieplushuis op konden bouwen. In de open ruimten binnen de elementen wordt beton gestort, dus de muren zijn opgebouwd binnen het isolatiemateriaal.

Film
Bekijk een filmpje over de opening van het huis door VROM-minister Cramer:

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.