Ga naar hoofdinhoud
Bouwtechniek

Energieprimeur voor Sportboulevard Dordrecht


Het grootste overdekte sportcentrum van Nederland – de Sportboulevard in Dordrecht – heeft een primeur. De warmte die vrijkomt bij het maken van ijs voor de ijsbaan, wordt gebruikt voor het verwarmen van het zwembadwater, gebouwen en horeca. Het sportcomplex verbruikt hierdoor 50 procent minder energie dan vergelijkbare complexen.

Nooit eerder is in Nederland op zo’n grote schaal warmte en koude tussen verschillende functies uitgewisseld. Met hergebruik van de ijsbaanwarmte wordt 30 procent energie bespaard, warmteterugwinning uit het zwemwater en de ventilatielucht bespaart nog eens 25 procent. De verlichting verbruikt 30 procent minder energie.

Wijkniveau
De methode is nu nog uniek in Nederland. Maar ir. Marc Douma, directeur van ontwikkelaar Techniplan Adviseurs, hoopt dat daar snel een einde aan komt. ‘Het werkt niet alleen op gebouwniveau, maar ook op wijkniveau. Zo kun je de warmteproductie in kantoren gebruiken om bijvoorbeeld nabijgelegen woningen te verwarmen. Die warmte is bijna gratis. In feite is het de ultieme vorm van energiebesparing. Nieuwbouw is niet strikt nodig, het kan ook bij renovatie.’

Energiescans
Energiekoppeling van gebouwen en functies is de volgende stap in energie- en CO2-besparing. Gemeenten spelen daarin een belangrijke rol. ‘Net als Dordrecht kunnen vooral lokale overheden al in een vroeg stadium op wijkniveau energiescans laten maken. Aan marktpartijen geven ze daarmee een sterk signaal: dit is er mogelijk, dit levert het op en dit is de terugverdientijd. Zo kunnen ze heel concreet hun CO2-doelstellingen halen’, aldus Douma.

Opslag
Warmte en koude die niet nodig zijn, worden onder de Sportboulevard opgeslagen voor gebruik op een later moment. Daardoor kan bij niet-gelijktijdige vraag en aanbod de energie onderling worden uitgewisseld. De totale energiebesparing neemt zo flink toe. Warmtepompen zorgen er vervolgens voor dat de gebouwen de warmte en koude op het gewenste temperatuursniveau krijgen aangeleverd. Behalve op energiegebied bespaart het sportcentrum ook veel op water en chemicaliën, zo’n 25 tot 30 procent.

De Sportboulevard, onderdeel van de nieuwe wijk Gezondheidspark, is circa 40.000 vierkante meter groot. Het ontwerp is afkomstig van Hooper Architects uit Oosterhout NB.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.