Ga naar hoofdinhoud
Bouwtechniek

Energiezuinig wonen in historisch pand

Wonen in een historisch pand, maar wel met het Energielabel A++. Dat lijkt onmogelijk. Lijkt, want aan de Sleephellingstraat op het Noordereiland in Rotterdam realiseert de Nieuwe Unie veertien van deze woningen in zeven panden, samen met BAM Woningbouw Volker Bouwmaatschappij. Het is de eerste keer dat het Energiezuinig Wonen-concept op deze manier wordt toegepast bij een renovatieproject in Nederland.

Door gebruik te maken van de modernste materialen en technieken tijdens de renovatie zijn de woningen vier tot vijf keer energiezuiniger dan wettelijk verplicht. Renoveren op deze manier en met dit resultaat wordt ook wel het `Passiefhuis-principe’ genoemd.

Wonen in een doos
De voorgevels van de panden zijn beschermd stadsgezicht en mogen niet veranderen. Toch is dat geen probleem. Er wordt namelijk een doos gebouwd in de woning. De traditionele schuiframen worden gerestaureerd en aan de binnenkant van de gevel komt isolatie. En dat is niet zomaar isolatie, maar superisolatie van 25 tot 30 centimeter dik.

Isolatie en zonne-energie
De achtergevel is geen beschermd stadsgezicht. Die wordt daarom vervangen door houtskeletbouw en krijgt voorzetwanden met extra isolatie. Verder krijgen de ramen in de achtergevel geen dubbelglas maar driedubbelglas. Warm water door een zonneboiler, de luchtdichtheid van de woning en goede ventilatie met warmteterugwinning maken het lijstje maatregelen compleet. Voor de bewoners betekenen deze maatregelen: een lage energierekening en een gezond binnenklimaat.

Doorbraak energiezuinig wonen
Dit renovatieproject op het Noordereiland is een primeur die zeker een vervolg krijgt. BAM Woningbouw is namelijk van plan te zorgen voor een doorbraak van de combinatie energiezuinige nieuwbouw en renovatie. Zij zullen in 2008 en 2009 tenminste tien projecten realiseren volgens het `passief bouwen-principe’. Daarvoor werkt BAM samen met Stichting Natuur en Milieu. Dus als de woningen op Noordereiland al verkocht zijn, geen nood. Er volgen meer van dit soort projecten.

Foto: Mijndert Knoot

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.