Ga naar hoofdinhoud
Bouwtechniek

Energiezuinigste kantoren en scholen van Nederland

MoBius consult heeft in opdracht van de Rijksoverheid onderzoek gedaan naar de energieprestatie van nieuwbouw in Nederland. Het leverde een rapport op met daarin een overzicht van de 14 energiezuinigste kantoren en de 16 energiezuinigste scholen van Nederland.

Het Nederlandse en Europese beleid is er op gericht dat in 2020 alle nieuwbouw energieneutraal is. ‘Om dit doel te bereiken, is het van belang dat er goede en aansprekende voorbeelden zijn’, aldus de onderzoekers in het rapport. ‘Voorbeelden die de ambitie nu al nastreven of belangrijke stappen in die richting zetten. Dit onderzoek richt zich op deze voorbeelden.’

Ontwerpen

Volgens het rapport hebben de ontwerpen van de meeste scholen vergelijkbare eigenschappen en wordt er vooral een strategie van passief bouwen gevolgd. MFC Westergeest Triemen staat bovenaan de lijst van energiezuinigste scholen, met een EPG van -0,2.

De kantoren verschillen vaak erg op het gebied van omvang en in combinatie van functies die in de gebouwen zijn gehuisvest. Over het algemeen ligt de focus bij kantoren vooral op installatie- en regeltechniek. TNT Green Office in Hoofddorp voert met een EPG van -1,6 de lijst van energiezuinigste kantoren aan.

Lees hier het volledige rapport.

Bron: RVO

Fotografie: Batavus t.b.v. NESK Projecten Agentschap NL

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

5 reacties op “Energiezuinigste kantoren en scholen van Nederland

 • Bij al deze scholen is ook rekening gehouden met het binnenklimaat. Allemaal behoren ze tot klasse A of B van frisse scholen. Daar is dus zeker ook aandacht voor geweest. Gezond en energiezuinig kan prima samengaan.

  In dit onderzoek zijn (net) nieuw gebouwde scholen geanalyseerd. De praktijkresultaten waren daarvan nog niet bekend. Een deel van deze scholen wordt door RVO ook in de gebruiksfase actief gemonitoord. Zou mooi zijn om ook die rapportage over een tijdje in Bouwwereld te zien.

 • Ron Brands

  Ik sluit me aan bij Henry en Alexander. Allemaal theorie. Wat wordt er nu in de praktijk gerealiseerd. En vooral: Wat is het binnenklimaat? Wordt de energiezuinigheid gerealiseerd door te beknibbelen op het binnenklimaat? Lekker lage energiecijfers en de mensen gaan met koppijn naar huis omdat er te weinig geventileerd wordt!! M.i. ligt hier ook een taak voor Bouwwereld om ook eens te rapporteren over een gebouw na 1 jaar of 5 jaar in gebruik.
  Succes en groet.

 • Goed dat dit onder de aandacht komt. Echter, ik zie vooral een theoretisch benadering van energie zuinigheid. Wat is nu de praktijk? Hoeveel kWh en m3 gas wordt er per m2 verbruikt? Van 1 gebouw weet ik de situatie en dat is niet best qua verbruik en binnenklimaat terwijl die wel een goede EPC heeft en er is fors geïnvesteerd in klimaatinstallaties.

 • Zuinig is belangrijk, maar is het binnenklimaat ook gezond?

 • We gaan vooruit met die duurzame ontwikkelingen. Goed om te lezen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.