Ga naar hoofdinhoud
Bouwtechniek

Ervaringseisen moeten beperkt blijven

Minister Van der Hoeven van Economische Zaken heeft op Kamervragen van kamerlid Van der Ham (D66) geantwoord dat aan architectenbureaus geen omzeteisen moeten worden gesteld. De BNA pleit hier al jaren voor en is blij met deze erkenning door de minister van EZ.

Ervaringseisen moeten volgens de minister beperkt blijven tot projecten die qua complexiteit vergelijkbaar zijn met de opdracht. De erkenning dat omzeteisen niet nodig zijn en dat ervaringseisen niet moeten vragen naar dezelfde projecten, is een essentiële eerste stap voor het oplossen van de problemen met Europees aanbesteden.

De suggesties die de minister verder aanreikt, komen niet helemaal overeen met de adviezen uit de BNA Werkmap Europees aanbesteden, en worden nog onderwerp van gesprek.

Leidraad
De minister kondigt aan – net als minister Plasterk in antwoord op andere kamervragen – dat de BNA samen met de Rijksbouwmeester een leidraad gaat maken waarin deze uitgangspunten zijn opgenomen. De BNA spreekt al met de Rijksbouwmeester en binnenkort ook met minister Van der Hoeven over oplossingen voor de problemen in Europese aanbestedingen.

De ministers Cramer en Plasterk verwezen in het debat over de Nota Architectuurvisie daar ook naar. Hoe voorkomen kan worden dat de leidraad een nieuwe papieren tijger wordt, is ook onderwerp van gesprek. De door Kempe Thill bepleite Aanbestedingsautoriteit zal eveneens aan bod komen.

Te optimistische visie
Want de gedachte van minister Van der Hoeven – en van minister Plasterk twee weken geleden – dat opdrachtgevers en architecten er gezamenlijk uit zullen komen, is volgens de BNA een te optimistische visie. De BNA vindt dat er permanente maatregelen genomen moeten worden.

De BNA is sinds vier jaar intensief bezig met Europees aanbesteden, zowel in de lobby in Den Haag als in de voorlichting aan opdrachtgevers. Het besef dat Europese aanbestedingen in de architectenbranche uit de hand lopen en marktwerking beperken is nu ook in Den Haag doorgedrongen. Dat biedt ruimte voor echte maatregelen en de BNA zal haar lobby voor verbetering van de Europese aanbestedingen onverminderd voortzetten.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.