Ga naar hoofdinhoud
Bouwtechniek

Experimentenwijk De Realiteit blijft


De bijzondere woningen in experimentenwijk De Realiteit in Almere blijven behouden. Er wordt een nieuw bestemmingsplan opgesteld, waarin de ooit als tijdelijke gebouwde woningen een permanente status krijgen.

De zeventien vrijstaande woningen in De Realiteit zijn het resultaat van twee ontwerpwedstrijden eind jaren tachtig, met als titel ‘Tijdelijk Wonen’. Begrippen als demontabel, verplaatsbaar en een beperkte levensduur stonden daarbij centraal. De prijzen bestonden uit bouwgrond, percelen van circa 20×20 meter, waarop de winnaars in 1986 hun creatie bouwden. Zonder daarbij te hoeven voldoen aan de toen geldende bouwvoorschriften.

Fantasie
Tot de winnaars behoorden onder meer woning Ibis (Michel Koolen), Polderblik (Teun Koolhaas Associates) en woning ‘Er vliegt een vogel onder ons huis’ (Dick Bruijne en Gerard Koppelman). Het laatstgenoemde project laat zien wat met fantasie mogelijk is. Op vijf meter hoogte hangt het houten, tweelaagse huis in een staalskelet van HEA 160- en IPE 140-profielen. De onderdelen zijn als speelgoed uit een meccano bouwdoos in elkaar geschroefd. Windverbanden en gelaste knooppunten zorgen ervoor dat de staalconstructie ook bij zware wind stabiel is. Een loopbrug biedt vrij uitzicht over de polder.

Iconen
De beoogde levensduur van de bouwsels was aanvankelijk vijf jaar. De gemeente Almere wil het bijzondere karakter van de experimentele wijk echter voor de toekomst behouden. De architectonische kwaliteit ervan geeft het gebied namelijk bekendheid tot buiten de landsgrenzen. ‘Samen met vergelijkbaar architectonische creatieve wijken als De Fantasie en De Eenvoud zijn dit waardevolle iconen die bijdragen aan de identiteit van Almere’, aldus de gemeente op zijn website.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.