Ga naar hoofdinhoud
Biobased bouwen, Bouwtechniek, Houtbouw

Expertwebinar ‘Houtbouw: voordelen en feiten’ terugkijken

De interesse houtbouw in de Nederlandse bouwsector is groot. Dat blijkt uit het aantal van 947 mensen dat live de uitzending volgde van een webinar over dit onderwerp. Het webinar is terug te kijken op houtwereld.nl.

In dit Expertwebinar bespreken architect Boris Zeisser, Harry Nieman, directeur van de Nationale Milieu Database en Jan Oldenburger van Probos onder leiding van Jan Maurits Schouten, hoofdredacteur van Het Houtblad, een aantal basisaspecten van houtbouw. Zeisser kan uit rijke ervaring putten. Hij bouwt al jaren volgens het principe van ‘Biophilic Design’ dat er vanuit gaat dat gebouwen niet alleen moeten bestaan uit materialen die zo biobased, duurzaam en circulair mogelijk zijn, maar dat die gebouwen ook de bewoners en gebruikers meer in contact met de natuur moeten brengen. Hij gaat dieper in op het nog te realiseren meerlaagse woongebouw voor sociale en middenhuur De Warren in Amsterdam, een initiatief van een wooncoöperatie. Dat gebouw zal voor een groot deel uit gelamineerd en kruislaaghout bestaan.

Lees ook:

Life Cycle Analyses

Harry Nieman roept fabrikanten, leveranciers en bracheorganisaties van biobased materialen op om toch vooral Life Cycle Analyses (LCA) te laten maken van hun bouwproducten. De Nationale Milieudatabase is dè grondslag voor alle Milieuprestatie- en BREEAM-berekeningen. Hout als bouwmateriaal komt daar nu al heel goed in naar voren, maar dat kan nog veel nadrukkelijker. Verder benadrukt hij dat hout nu nog niet heel goed scoort op het gebied van hergebruik in vergelijking tot andere bouwmaterialen. Veel bouwhout wordt na de sloop verbrand. Nieman spoort architecten en ontwikkelaars aan om demontabeler te bouwen. Kruislaaghout en gelamineerd hout leent zich daar zeer goed voor. Deze manier van bouwen is van groot belang voor het bereiken van een circulaire economie in 2050.

Lees ook:

Meer dan voldoende hout in Europa

De derde spreker, Jan Oldenburger van het Wageningse onderzoeksbureau Probos, vanwege de rivm-regels niet in de studio, legt per Skypeverbinding uit dat er in Europa meer dan voldoende dennenhout van goede kwaliteit is om in Nederland 25.000 woningen of meer van kruislaaghout te bouwen. Het idee dat Nederland zelfvoorzienend zou kunnen worden in de productie van kruislaaghout wijst hij van de hand. Het huidige bosareaal is groot genoeg om er duurzaam 1600 woningen per jaar uit te oogsten. Plannen van minister Carola Schouten om het aantal bomen in Nederland met minstens 10 procent uit te breiden zouden dit nog wat kunnen vergroten. Oldenburger vertelt dat er voldoende kruislaaghoutfabrieken op korte afstand van ons land zijn om in de bouwbehoefte te voorzien. Hij wijst er op dat houtbouw economische waarde geeft aan bossen, die bossen zouden wereldwijd enorm moeten groeien, volgens sommigen met een biljoen bomen, om grootschalig CO2 uit de atmosfeer te halen.

Het webinar Houtbouw, voordelen en feiten is hier terug.

Op 14 mei is er weer een gratis expertwebinar: Bouwen met hout, hoe doe je dat? Aanmelden kan via deze link.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.