Ga naar hoofdinhoud
Bouwtechniek

Factsheet ‘Aan de slag met circulaire woningbouw’

De nieuwe Lente-akkoord factsheet ‘Aan de slag met circulaire woningbouw’ geeft praktische vuistregels voor circulair bouwen, waarmee opdrachtgevers en opdrachtnemers in de woningbouw direct aan de slag kunnen.

Stapsgewijs gaan we naar een circulaire bouweconomie. Al vanaf 2020 moet alle nieuwbouw bijna energieneutraal zijn. In 2030 moet de bouw met 50 procent minder grondstoffen toe (ten opzichte van 1990) en in 2050 is honderd procent circulair bouwen de norm.

Lagere MPG door circulaire principes toe te passen

De factsheet begint met een korte bespreking van de herziening van de Milieuprestatie Gebouwen (MPG). In de vernieuwde MPG, die van kracht is vanaf juli 2019, worden circulaire principes beter gewaardeerd. Belangrijke veranderingen zijn dat de toepassing van hergebruiksmaterialen, het gebruik van biobased materiaal en de mogelijkheid van demontage en recycling hoger worden gewaardeerd. Deze circulaire principes leveren dus een lagere MPG op. De nieuwe MPG-berekening werd eerder al toegelicht in de Lente-akkoord factsheet ‘Op weg naar circulaire woningbouw’.

Vuistregels per fase van het bouwproces


Vervolgens worden circulaire vuistregels, best practises en kansen per fase van het bouwproces onder de loep genomen. Welke uitgangspunten bevorderen circulair bouwen in de initiatieffase? Wat zijn de consequenties daarvan voor het bouwproces? In de uitvraag kan de opdrachtgever vragen om circulair bouwen. Aan welke knoppen kun je dan als opdrachtgever draaien? In de ontwerpfase wordt de vorm en de materialisering van een woning vastgelegd. Waarmee moet je rekening houden? En ten slotte de uitvoering: wat zijn vuistregels voor inkoop? En wanneer maken we nog gebruik van de kitspuit?

Nieuwe kansen

In de komende tien jaar komen er in ons land één miljoen nieuwe woningen en die worden dus bijna energieneutraal en zoveel mogelijk circulair. De opgave is urgent én complex. Alle partijen in de bouwkolom krijgen te maken met een omslag in denken en doen: re-think, re-fund, re-design en re-engineer. Daarmee ontstaan ook nieuwe kansen. Want wie slim is in het gebruik van nieuwe technieken en producten, bouwt een voorsprong op.

Download de factsheet hier.

Bron: www.lente-akkoord.nl

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.