Ga naar hoofdinhoud
Bouwtechniek

Finalisten VROM-energieprijs NET-Trofee bekend

De projecten van TNT, Oost Flevoland Woondiensten en de gemeente Veenendaal hebben de finale bereikt van de NET-Trofee, de energieprijs van het ministerie van VROM. De winnaar wordt op 5 juni bekendgemaakt en gehuldigd door minister Vogelaar van Wonen, Wijken en Integratie.

De drie finalisten hebben gemeen dat ze bestaande technieken en processen op een nieuwe manier inzetten. Bovendien zijn de projecten goed navolgbaar door anderen, één van de belangrijkste criteria voor de jury van de NET-Trofee.

CO2-emissievrij kantoor
TNT Green Buildings Hoofddorp/Veenendaal TNT beschikt over 3 miljoen m2 onroerend goed verspreid over 65 landen. In de toekomst wil het bedrijf alle gebouwen CO2-emissievrij maken. Voor de bouw van 70.000 m2 groene kantoren ging TNT op zoek naar een ‘duurzame huisbaas’.

Energierendement voor burgers
In een nieuwbouwwijk in Veenendaal-Oost wordt in 1250 woningen een collectief duurzaam energiesysteem gerealiseerd. Doorgaans gaat het financiële rendement naar het energiebedrijf dat de investeringen voor zo’n systeem doet. De gemeente Veenendaal wilde het financiële voordeel bij de bewoners terecht laten komen en richtte met private partners een eigen energieonderneming op (DEVO BV).

Deze onderneming heeft realisatie, exploitatie en beheer in eigen hand en neemt genoegen met een beperkt rendement. De bewoners krijgen naast een lagere energierekening ook een comfortabeler huis, doordat gelijkmatiger verwarmd wordt en herriemakende apparatuur ontbreekt.

Pilot duurzaam onderhoud
Oost Flevoland Woondiensten (OWF) gaat bij de modernisering van een wijk in het centrum van Biddinghuizen in 85 woningen energiebesparende voorzieningen aanbrengen als betere isolatie, bouwkundige zonwering, warmteterugwinning, zonnecollectoren en HR-ketels. Hierdoor kan per woning soms wel € 1600,- worden bespaard op de energiekosten per jaar.

OFW gebruikt het project als pilot voor duurzaam onderhoud. De effecten van de maatregelen worden gedurende tien jaar gemonitord. De ervaringen in Biddinghuizen worden meegenomen in toekomstige onderhouds- en renovatieprojecten.

Bijzondere vermelding
De jury heeft naast de drie finalisten nog een project uitgelicht met een bijzondere vermelding: Duurzaam Middelburg. Het monumentale pand ‘De Vergulde Schoe’ (uit 1600) is met onder meer glas-, kap- en gevelisolatie energiezuiniger en comfortabeler gemaakt. Dit gebeurde als pilot van Duurzame Monumenten (DUMO), een initiatief van verschillende overheids- en bouwpartijen. De DUMO-methode kan ook in andere monumenten toegepast worden.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.