Ga naar hoofdinhoud
Bouwtechniek

Flats met lichtgewicht balkons

Ferrocement is een bouwmateriaal dat is samengesteld uit cement en één of meerdere lagen relatief fijnmazige wapening. Microbeton uit Bergen op Zoom ontwikkelt lichtgewicht ferrocement elementen.

Groot onderhoudsproject

Onlangs is in Lisse een project van start gegaan met de lichtgewicht balkons van microbeton. Het betreft een  grootschalig onderhoudsproject van Etro Vastgoedzorg. De opdrachtgever is woningcorporatie Stek. Het betreft een onderhoudsproject aan drie flats. In totaal gaat het om 258 woningen. Met deze ingrijpende veranderingen wil woningcorporatie Stek de flats zodanig verbeteren dat ze nog minstens veertig jaar kunnen worden verhuurd.

De woningen worden aangepakt per strang. Een strang wordt gevormd door boven elkaar liggende woningen. Zo schuiven de werkzaamheden gedurende het project op van de ene kant van het flatgebouw naar de andere.

Speciale balkonelementen

Elke woning krijgt een nieuw balkon met een breed zitgedeelte voor de balkondeur en een smaller deel voor het woonkamerraam, een zogenoemd zeembalkon. Deze speciale balkonelementen zijn specifiek ontwikkeld en geproduceerd door microbeton. Doordat ze licht in gewicht zijn, konden de nieuwe elementen een stuk groter worden gemaakt ten opzichte van de oude balkons.

Adjunct Technisch Directeur Etro Vastgoedzorg Dirk-Jan Engel: ‘microbeton speelde uitstekend in op de wens van de opdrachtgever die een breder zitgedeelte wilde van het balkon. Ook dacht het bedrijf proactief mee over oplossingen. Dat is voor ons van grote waarde geweest.’ Over de eisen aan de balkons voorafgaand aan het project, zegt Dirk-Jan Engel: ‘De bestaande consoles moesten het gewicht kunnen dragen van de verbrede balkons en in materiaal en uiterlijk niet te veel afwijken van de bestaande betonnen balkons. We hebben nog wel even gekeken naar alternatieven, zoals stalen balkons of een verbreding van de bestaande balkons door middel van een uitkragend hek, maar die opties vielen af om esthetische redenen.’

Microbeton is onderdeel van Concrete Valley. Concrete Valley, ontstaan in 2012, is een productielocatie gelegen op 80.000 vierkante meter industrieterrein in Bergen op Zoom.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Eén reactie op “Flats met lichtgewicht balkons

  • Geachte producent ,
    Heeft u wel eens overwogen om in uw constructies van microbeton een wapening van
    basaltvezels en basaltvezelstaven toe te passen ?
    Basaltvezelstaven zijn 2,5 x sterker dan staal , 4x licht , geen corrosie en geen geleiding dus geen koude bruggen.
    J. de Wit

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.