Ga naar hoofdinhoud
Bouwtechniek

FNV Bouw: investeringen nu nodig

Werknemers in de bouw maken zich grote zorgen. Dat blijkt uit een onderzoek dat het FNV heeft laten doen naar het werknemersvertrouwen in de bouw. “De komende jaren gaan 25.000 58-plussers met pensioen. Scholing van jongeren en andere nieuwkomers in de bouw is nu nodig om de tekorten aan te vullen die vanaf 2011 gaan ontstaan als de economie aantrekt.” Dit zegt Dick van Haaster, voorzitter van FNV Bouw .

Eerder al kwam het EIB met de prognose dat ruim 20.000 banen de komende jaren verloren gaan. FNV Bouw verwacht dat er sprake is van een tijdelijke dip in de werkgelegenheid – structureel is er juist een tekort te verwachten op de arbeidsmarkt. Daarom moeten vaklieden behouden blijven voor de sector.

Investeringen door sector en overheid
Van Haaster: “Ruim 50 procent van de werknemers in de bouw vindt dat de overheid moet bijspringen om de sector te ondersteunen. Daar ben ik het mee eens. Maar de sector moet ook in zichzelf investeren. Investeer in arbeidsvoorwaarden, arbeidsomstandigheden, modern personeelsbeleid, vakopleidingen en het imago van de bouw om jongeren en vrouwen te werven. Dit is broodnodig om de gaten van de toekomst op te vullen.”

FNV Bouw wil dat de btw op onderhouds- en renovatieprojecten tijdelijk verlaagd wordt van 19 procent naar 6 procent. De overheid moet het consumentenvertrouwen niet verder ondermijnen met onzekerheden over bijvoorbeeld de overdrachtsbelasting. En banken die de hypotheekverstrekking bemoeilijken, zou de overheid moeten aanspreken: zij veroorzaakten de crisis, kregen hulp en houden nu hun hand op de knip.

Nieuwe banen scheppen
De recente maatregelen van de overheid om mensen die tijdelijk niet nodig zijn in dienst te houden zijn niet toereikend: bouwbedrijven die daar aanspraak op willen maken moeten zich melden voor 1 januari 2009, maar dan zijn de problemen in de bouw nog lang niet zichtbaar.

Tot slot wil de Europese Commissie strengere eisen stellen aan de energiezuinigheid van bedrijfspanden en woningen. De uitvoering hiervan zou veel banen kunnen scheppen in de bouw- en installatiesector. “En dan hebben werknemers opnieuw eer van hun werk. Aardig in ons onderzoek is dat ruim 80 procent van de ondervraagden trots is op zijn werk.” Aldus Van Haaster.

Het ADV Market Research-onderzoek is ter inzage verkrijgbaar bij FNV Bouw

Bron: ANP perssupport

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.