Ga naar hoofdinhoud
Bouwtechniek

Fors energieverlies in bedrijfshallen

Het energiegebruik van bedrijfshallen in Nederland kan fors omlaag. Energiebesparende maatregelen kunnen leiden tot een jaarlijkse reductie van 3,9 tot 4,8 petajoules (PJ). Conser-vatieve schattingen tonen aan dat dit een besparing kan opleveren van minstens 80 miljoen euro per jaar.

Recent afgeronde pilotprojecten laten besparingen zien op de exploitatiekosten van minstens 30% per bedrijfshal per jaar. Ook de reductie van CO2 is substantieel: 157-185 Kton CO2 voor bestaande bedrijfshallen en 62-84 Kton CO2 voor nieuwbouwhallen. Dat blijkt uit een verkennende studie die SenterNovem heeft uitgevoerd in het kader van de introductie van de Quickscan Bedrijfshallen.

Geen standaardoplossing
Uit een inventarisatie van bedrijfshallen in Nederland blijkt dat geen hal hetzelfde is, als gekeken wordt naar de leeftijd, de grootte, de functie en het soort gebruikers. Eén standaardoplossing voor energiebesparing is dus niet voorhanden. Dat neemt niet weg dat de mogelijkheden voor energieefficiënte oplossingen voor verwarming, verlichting en ventilatie volop aanwezig zijn. De waardering of aantrekkelijkheid van een energiebesparende techniek is afhankelijk van uiteenlopende factoren.

Zo speelt de aanwezigheid van procesinstallaties in de bedrijfshal een rol, de ouderdom van de hal, de gebruiksfuncties, de wigendomsverhoudingen en sectorspecifieke voorwaarden. Elke bedrijfshal, bestaand en nieuwbouw, is maatwerk. En dat geldt ook voor de oplossingen.

Pilotprojecten
Uit twee pilotprojecten van SenterNovem bij nieuwe bedrijfshallen blijkt dat er minstens 30% energie kan worden bespaard. Kiezen voor energiebesparende maatregelen bij verlichting en verwarming resulteerde bij de pilots in respectievelijk 39% en 31% energiebesparing.

In het ene geval was in het geheel geen sprake van meerkosten en vanaf de oplevering € 16.500 lagere exploitatiekosten per jaar. Bij de tweede pilot was de meerinvestering van € 3.600 binnen drie jaar terugverdiend door € 1.400 lagere exploitatiekosten per jaar. De opties bleken eenvoudig in de bouwplannen op te nemen en te realiseren.

Quickscan bedrijfshallen
Vanwege het grote besparingspotentieel bij bedrijfshallen heeft SenterNovem de Quickscan Bedrijfshallen ontwikkeld voor eigenaren en gebruikers. Deze Quickscan Bedrijfshallen geeft een goede indruk van de mogelijkheden om energie te besparen bij nieuwe en bestaande bedrijfshallen.

Na keuze van de gewenste technieken, berekent het programma on-line de energiebesparing en de financiële besparing. De Quickscan geeft verder informatie over de technische voordelen en beperkingen van de gekozen technieken. SenterNovem heeft voor de Quickscan Bedrijfshallen een speciale website ontwikkeld.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.