Ga naar hoofdinhoud
Bouwtechniek

Foto brengt thermische gelaagdheid in beeld

Een infraroodfoto die weergeeft hoe een vertrek aan de onderkant afkoelt als de vloer niet of niet goed is geïsoleerd. Het Nederlandse bedrijf Tonzon is volgens eigen zeggen de eerste ter wereld die op deze manier thermische gelaagdheid inzichtelijk maakt. Op de beurs Renovatie van 9 t/m 11 april wordt het beeld voor de eerste keer gepresenteerd.

Fijngevoelige apparatuur

Tonzon kon de foto’s maken dankzij de ontwikkeling van nieuwe, zeer fijngevoelige apparatuur. De isolatiefabrikant wil op deze manier laten zien dat vloerisolatie veel belangrijker is dan vaak wordt gedacht. Woningen zonder vloerisolatie verbruiken meer energie doordat de warmte niet goed over de ruimte wordt verdeeld.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

3 reacties op “Foto brengt thermische gelaagdheid in beeld

 • Henk

  Eerste is natuurlijk nogal kul, zoals Richard ook al zegt. Elke persoon met een zak geld kan zelf zulke platen maken, dergelijke IR camera’s zijn gewoon te koop bij Conrad tussen de 1500-6000 euro. Maar buiten dat feit maakt o.a. Warmtecheck.NL op afspraak bij u thuis ook dergelijke foto’s en gaat het veel breder dan enkel de vloerisolatie.

  Naar mijn mening dat Tonzon het hier toepast is enkel om het effect van hun eigen product te laten zien. Andere problemen worden daarmee niet in beeld gebracht… bijvoorbeeld warmtelekken.

  Buiten dit alles om is het natuurlijk wel mooi dat het kan. Het geeft maar aan waar de problemen zitten en waar verbetering nog een groot effect kan hebben, zelfs als het bijna niets kost zoals warmtelekken door kieren die je met goedkope strips oplost.

 • Er vallen me wel een paar zaken op als ik deze infraroodfoto bekijk. Ten eerste een sterk verhit stopcontact, maar dat is een terzijde.
  Wat me ook opvalt is dat langs de randen van de kamer, vooral te zien achter de bank, de vloerisolatie van Tonzon (want dat zit er natuurlijk)veel minder isoleert. Logisch, want de luchtkussens worden aan de randen dichtgeplakt en hebben daar dus een minder isolerende werking. Daardoor toch weer kou en condensvorming achter de bank? Of ben ik dan te negatief? Ik zou zeggen; Tonzon, kom met een reactie en een oplossing voor dit euvel.

 • Richard

  De eerste ter wereld zou ik niet zeggen. Thermografie bestaat al langer en met een camera van 640×360 pixels is hier een mooi beeld van te krijgen. Wij maken dit soort foto’s al langer en hebben ook camera’s met een lagere pixels verhouding die ook een goed kwaliteitsbewust geven.

  Desalniettemin is dit artikel wel goed om aan te tonen hoe men energie kwijtraakt en kan verhelpen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.