Ga naar hoofdinhoud
Bouwtechniek

Gevelrestauratie Paleis op de Dam in beeld

De restauratie van het Paleis op de Dam in Amsterdam is eind vorig jaar afgerond. Fotograaf Wim Ruigrok legde op verzoek van de Rijksgebouwendienst het restauratieproces van de gevel van het Koninklijke Paleis op de Dam in Amsterdam vast. De foto’s zijn van 23 juli tot 21 augustus te zien in de Stopera te Amsterdam.

25.000 zandstenen blokken

De restauratie van de gevel van het Paleis op de Dam begon in juni 2009 en duurde tot eind 2011. De Rijksgebouwendienst voerde onderhoud uit aan de gevel en de daklijsten. Zo werd de gevel schoongespoten met water om vuil en duivenpoep te verwijderen. De gevel bestaat uit 25.000 zandstenen blokken die stuk voor stuk nauwkeurig onderzocht en indien nodig (deels) vervangen zijn. Kleine beschadigingen en scheurtjes werden gerepareerd met onder andere kalkinjectiemortel. Op blokken die te donker van kleur waren, werd droog microstralen toegepast. Daarna werd er eventueel nog gekrijt om de kleur te corrigeren. Dit krijt werd vervolgens gefixeerd met een kiezelzuurester. Dit voorkomt dat het krijgt er bij de eerste regenbui afspoelt. Door deze ingrepen is de gevel minder vlekkerig en komt de architectuur van het Paleis beter tot zijn recht.

Smalle voeg

De oorspronkelijke voeg in het gebouw was enkele millimeters groot, de blokken waren met grote precisie ‘koud’ op elkaar gesteld. Bij de restauratie in de jaren ’60 van de vorige eeuw zijn de voegen met haakse slijpers vergroot tot enkele centimeters en opnieuw gevoegd. Deze voegen zijn verwijderd en vervangen door een mortelreparatie. De mortel is door retoucheren op de kleur van de steen gebracht .Vervolgens is er een dagstreep in de mortel aangebracht, waarmee het oorspronkelijke beeld van de smalle voeg wordt benaderd.

Van stadhuis tot paleis

Het Paleis op de Dam werd in de 17e eeuw ontworpen door Jacob van Kampen en diende als stadhuis van Amsterdam. In 1808 werd het door Napoleons broer Lodewijk ingericht als paleis. Nog steeds staat het gebouw ter beschikking van het staatshoofd voor onder andere staatsbezoeken, de Nieuwjaarsreceptie en andere officiële ontvangsten. Als er geen ontvangsten zijn, is het paleis open voor publiek. Architect Krijn van den Ende is verantwoordelijk voor de huidige restauratie.

Foto’s van de restauratie vindt u hier.

Bron: Rijksgebouwendienst.

Bekijk hier een item van de NOS over de restauratie.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.