Ga naar hoofdinhoud
Bouwtechniek

Frame van 525 ton op 36 meter hoogte geplaatst

Met het plaatsen van een stalen frame van ca 525.000 kg op 36 meter hoogte, door twee van de grootste kranen in West Europa, is een voor Nederlandse begrippen unieke bouwoperatie succesvol afgerond.

Het stalen frame, met een omvang van 36 bij 27 meter en een hoogte van 7,20 meter is in één stuk door twee kranen van elk 80 meter hoog en elk 800.000 kg zwaar, op de constructie van New Babylon in Den Haag geplaatst. De locatie waar het frame is geplaatst is aan de zijde Bezuidenhoutseweg en boven het Eden Babylon Hotel.

Prefab
Eerst werd het frame, dat reeds geprefabriceerd op de bouwlocatie aanwezig was, door de 2 kranen tot ca. 3 meter hoogte gehesen. Vervolgens is de rijbaan van de kranen vrij gemaakt door kleinere kranen, waarna het frame tot een hoogte van ca. 37 meter werd gehesen.

Met het frame op 37 meter hoogte zijn beide kranen gaan rijden naar de plaatsingspositie waar ze het frame op 2 vierkante kolommen met een doorsnede van 1 bij 1 meter en 2 V-kolommen, hebben laten zakken.

Hoogstandje
Nog niet eerder werden beide kranen tegelijkertijd en rijdend ingezet, en ook de omvang en het gewicht van het integraal geplaatste stalenframe zijn in Nederland uniek. De 2 rijdende kranen hebben het frame, dat sinds begin juli op de bouwlocatie naast New Babylon is afgemonteerd, op 36 meter hoogte geplaatst.

Al sinds februari van dit jaar wordt er gewerkt aan de bouw van het stalen frame. De 2 kranen zijn enkele weken geleden door zo’n 50 vrachtwagens in delen vanuit onder meer Duitsland aangevoerd. Aan de opbouw van deze extreem zware en hoge kranen, is ongeveer 4 dagen door gemiddeld 30 man gewerkt.

Architectuur
Inmiddels is zichtbaar dat Babylon de komende jaren een ware metamorfose zal ondergaan en fors wordt uitgebreid. De architectuur van New Babylon kenmerkt zich door een naar buitengericht, transparant ontwerp, met als bekroning twee markante woontorens van respectievelijk 100 en 140 meter hoog die de skyline van Den Haag mede zullen bepalen.

Het ontwerp van New Babylon is van de hand van Roberto Meyer, van Meyer en Van Schooten Architecten uit Amsterdam.

Foto: Flickr.com | DH-Syndrome

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.