Ga naar hoofdinhoud
Bouwtechniek

G-House combineert kassenbouw met hsb


Soms tref je in gemeenten achter de bestaande bebouwing kleinere terreinen aan die er al jaren ongebruikt bij liggen. Bouwen op zo´n plek is lastig en veel projectontwikkelaars zien een dergelijk project daarom niet zitten. Architecten Gerard Rijnsdorp en René Onsia ontwikkelden een flexibel, duurzaam en gemakkelijk inpasbaar woningconcept voor dit soort bouwkavels: G-House, waarbij G staat voor Glass.

Kassenbouw
Met G-House combineren Onsia en Rijnsdorp twee industriële bouwsystemen. Voor de mantel van de woning wordt gebruik gemaakt van technologie die in de kassenbouw is ontwikkeld. Dat heeft een aantal voordelen, zoals een zeer korte bouwtijd en een lichte fundering. Lawaai, trilling en schade aan belendende percelen worden daarmee voorkomen. Met HR++ glas, zonnepanelen, een zonneboiler, een WTW-installatie of warmtepomp ontstaat bovendien een duurzame woning met een laag energiegebruik.

Houtskeletbouw
Het binnenwerk van de woning wordt gerealiseerd met een houtskeletbouwsysteem. Daardoor is vrijwel elke indeling van de plattegrond mogelijk. Door de glazen mantel kan de gehele houtbouw bovendien droog gebeuren, wat de bouwkwaliteit ten goede komt. De installaties zijn in het G-House concept gecombineerd met een centrale trap in de kern van de plattegrond. Daardoor kunnen keuken, badkamer of toilet op elke verdieping, aan de voor of achterzijde geplaatst worden. Houtskeletbouw betekent bovendien dat het verplaatsen of toevoegen van een wand betrekkelijk eenvoudig te realiseren is.

Afwerking
Onsia en Rijnsdorp willen met hun bouwsysteem een oplossing voor kleine bouwkavels in de markt zetten. “Dat is al vaker gebeurd en eerlijk gezegd verdient het zelden de schoonheidsprijs”, zegt René Onsia. “Moderne architectuur willen we zeker, maar ook met een uiterlijk dat is afgestemd op de situatie. De buitengevels kunnen worden afgewerkt met materialen die passen bij het karakter van de omgeving, zoals stucwerk, hout of metselwerk. In principe kan alles.”

Serre
De glazen mantel vormt eigenlijk een serre om de woning heen. Dat levert volgens de architect, afhankelijk van de indeling, verrassende extra ruimte op die met name in het voor- en najaar is te gebruiken. De eerste vijf woningen worden naar verwachting gebouwd in Reeuwijk-Dorp.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.