Ga naar hoofdinhoud
Bouwtechniek

Galerijen vijzelen voor betere woningtoegang

Vier galerijen aan een flat in de Jan Kruijffstraat in Rotterdam worden momenteel gevijzeld om ze gelijkvloers te krijgen met de woningen. Er was een hoogteverschil tot 20 centimeter tussen de galerijen en de woningen en dat zorgde bij veel -vooral oudere- bewoners voor problemen. Er werden her en der zelfgemaakte opritjes gemaakt, maar dit zorgde voor onveilige situaties en belemmerde bovendien de doorgang op de galerijen.

Daarom bedacht P. van ’t Wout Vijzel- en Funderingstechnieken samen met Dura Vermeer Bouw Heyma een oplossing. De vier galerijen worden gevijzeld totdat galerijen en woningen gelijkvloers zijn. Er is eerst gekeken of de betonplaten opgedikt konden worden, maar dit bleek geen optie. Daarom werd gekozen voor het vijzelen. De galerijen worden 20 centimeter opgekrikt met behulp van hydraulische vijzels. Om dit te kunnen doen worden de betonplaten eerst losgekoppeld van de opleggingen. Vervolgens worden de platen stuk voor stuk omhoog gevijzeld, de opleggingen aangepast en de delen weer aan elkaar gemaakt.

Het project kende een paar uitdagingen. “Die zaten vooral in de constructie waarmee de brandtrap aan de galerij verbonden zit”, vertelt directeur Ko Prins van P. van ’t Wout. “Als je de galerij omhoog brengt, gaat de brandtrap automatisch mee terwijl de bovenliggende galerij nog op dezelfde hoogte blijft.” Dit is opgelost door de stalen trap per etage los te koppelen van de galerij. Vervolgens werd de trap met een aparte takel steeds meegevijzeld met de balkonplaat waaraan hij bevestigd was. Als een galerijplaat en dus het trapdeel op de nieuwe hoogte was, werd deze bevestigd aan nieuwe stalen liggers. Deze liggers zijn op hun beurt weer gemonteerd als onderdeel van de bestaande trapconstructie d.m.v. een boutverbinding. Verder zorgde het opvijzelen op sommige verdiepingen voor een niveauverschil met het trappenhuis. Dit werd verholpen door de kozijnen en deuren van de galerijen naar de centrale hal hoger te plaatsen en de voormalige deurdorpel laten te vervallen en te vervangen door een valdorpel.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

5 reacties op “Galerijen vijzelen voor betere woningtoegang

 • jan

  Er staan nog steeds duizenden flats waar een dergelijk groot hoogte verschil aanwezig is. Heeft te maken met de toenmalige bouwmethode. In Amsterdam-noord staan flats waarvan de hoogteverschil naar het balkon meer als 20 cm is.

 • @Steven, volgens mij was er niet verzakt maar was het simpelweg zo gebouwd (ooit). Misschien had dit een mooie inzending voor de “bouwfouten” geweest?

 • Nee, galerijen………

 • steven

  Ja, die schrijffout, daar verbaas ik mij allang niet meer over!
  Wat ik mij wel afvraag is, hoe in hemelsnaam een galerij verzakken kan t.o.v. de woningtoegangsdeuren? Ben ik nou erg stom dat ik dat niet begrijp. Als ik de foto’s zie, dan begrijp ik het nog steeds niet. Alles zit toch muurvast aan elkaar geklonken? een paar mm? Alla, maar 20 cm?? En aan de deurzijde…….
  Apart gefundeerd soms, of door een of ander jandoedel op pur-schuim opgelegd?

 • jan

  Galerieën ?????????????

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.