Ga naar hoofdinhoud
Bouwtechniek

Gasfabriek wijkt voor nieuwbouw

Het pand van de voormalige gasfabriek in Bedum is niet meer te redden en moet plaats maken voor nieuwbouw. Bedum heeft, samen met Essent en de provincie, een plan laten ontwikkelen dat uitgaat van de bouw van een zorgcomplex, woningen en mogelijk kantoren op de locatie. Behoud van de voormalige gasfabriek is niet mogelijk. Het complex, bestaande uit een zuiveringshuis, ketelhuis en directeursvilla werd in 1910 gebouwd in jugendstilstijl naar een ontwerp van architect J.A. Reyers uit Kampen. De fundering , de vloeren en het metselwerk zijn zodanig door vervuiling aangetast dat sloop nog de enige optie is.

Royal Haskoning heeft vier mogelijkheden uitgewerkt om te komen tot herontwikkeling van de locatie. Het college heeft gekozen voor een variant waarin woningstichting Wierden en Borgen wil participeren: de realisatie van een zorgcomplex voor ouderen, gecombineerd met woningen en mogelijk kantoren. Deze variant blijkt economisch het meest haalbaar.

Grond gesaneerd
De belangrijkste noordelijke entree van Bedum krijgt hiermee een representatieve uitstraling. Voor de herontwikkeling van de locatie werkt de gemeente samen met de provincie Groningen en Essent, die eigenaar van de grond en de opstallen is. Voorafgaand aan de bouw zullen het zwaar verontreinigde terrein en de vervuilde boden van het Boterdiep moeten worden gesaneerd.

Door plaatselijke organisaties is de afgelopen jaren geijverd voor het behoud van de karakteristieke gevel van het voormalige fabriekspand, dat dateert uit de jaren 10 van de vorige eeuw. Uit de studie van Royal Haskoning komt naar voren dat behoud geen haalbare kaart meer is. De bouwkundige staat van het pand is ronduit slecht. Behoud is daarom uitgesloten. Het ingenieursbureau doet in het ontwikkelingsplan wel de suggestie om in de nieuwbouw elementen van het fabrieksgebouw te laten terugkeren.

Bron: Gemeente Bedum

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.