Ga naar hoofdinhoud
Bouwtechniek

Gebogen dak betaalbaar door staalframebouw


Het maken van een golvend dak voor een woning is een dure aangelegenheid. Vanwege kosten worden dergelijke daken vaak gesegmenteerd. Maar bij een woning in Almere bleek het met staalframebouw mogelijk om binnen het budget een echt golvend dak te maken.

De woning is voor ARC2 architecten ontworpen voor een trompettist. Gekozen is voor hoogteverschil in de woning om een concert mogelijk te maken, en om vanuit de hoog gelegen woonkamer uitzicht te krijgen over het water. De hoogteverschillen zijn vertaald in een golvend dak.

Staalframebouw is een bouwmethode waarbij wand- en vloerelementen worden samengesteld met dunwandige stalen C-profielen als constructieve basis. De bouwmethode is daardoor licht, demontabel en hoogwaardig te isoleren.

De dunwandige staalframeprofielen kunnen de gebogen vorm van de dakrand probleemloos volgen. Door daar vervolgens stalen dakplaten overheen te spannen, ontstaat een vloeiend gebogen dak. Op de dakplaten zijn twee lagen steenwol gelegd, met tot slot een EPDM-dakbedekking.


Geen koudebruggen
Tussen de C-profielen van de gevel is vlaswol geplaatst. Aan de buitenzijde zijn de elementen voorzien van een constructieve OSB-beplating, met daarop een tweede isolatielaag in de vorm van houtvezelplaten (Pavatherm-Plus+) . Daarmee worden de C-profielen thermisch volledig afgeschermd en vormen ze dus geen koudebruggen meer.

Beide isolatiematerialen hebben een vochtabsorberend en – regulerend vermogen, waardoor een dampdichte folie aan de binnenzijde achterwege kan blijven. Zo ontstaan ‘ademende’ wanden. In combinatie met CO2-gestuurde ventilatie staat dat garant voor een gezond binnenklimaat.

Pavatherm-Plus+ heeft daarbij ook nog een waterwerende en harde buitenlaag. De houten regels voor de gevelafwerking zijn daardoorheen in het OSB vastgeschroefd.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.