Ga naar hoofdinhoud
Bouwtechniek

Gebouw bestand tegen drukgolf bij explosie


Bouwer De Meeuw levert deze maand een 6.000 m2 groot contractorgebouw op nabij de de BP-raffinaderij die bestand is tegen de drukgolven die volgen op een explosie. Dit gebouw bestaat uit 260 units waarbinnen zich 6 kantoorblokken, een lange verbindingsgang en 2 kleed- en wasruimtes met in totaal 1.200 metalen kleedkastjes bevinden.

Veiligheid medewerkers
Medewerkers die in de directe omgeving van o.a. chemische fabrieken of raffinaderijen hun (kantoor)huisvesting hebben, moeten inpandig beschermd zijn tegen de drukgolven die volgen op een eventuele explosie en het vrijkomen van giftige gassen. Hiervoor zijn bijzonder stringente bouweisen opgesteld. Zo moeten gebouwen na een explosie overeind blijven staan, moeten kozijnen in de gevels blijven zitten en dienen ramen niet te versplinteren. Aan welke eisen constructies moeten voldoen, ligt aan de kracht van de drukgolf die volgt op een mogelijke explosie.

Sterkte drukgolf
In de ontwerpfase wordt berekend hoeveel millibar de drukgolf zou zijn op verschillende afstanden tot de bron en hoe lang deze druk op een gevel zou voortduren. Tegen deze druk moet de gevel van de voorgenomen bouw bestand zijn. Bij een drukgolf die ontstaat na een gasexplosie, komt daar nog een andere kracht bij. Kenmerkend hieraan is dat na de stuwende kracht, een trekkende kracht ontstaat doordat de golf weer wordt gereflecteerd. Deze zuigdruk heeft minder intensiteit, maar duurt langer. Dit betekent dat de gevel bij beide omstandigheden moet blijven staan. Dat dit gevolgen heeft voor de constructie van het gebouw, spreekt voor zich.

Kleine overspanning
De gebouwen van De Meeuw bestaan uit een constructie van een betonnen vloer en een stalen skelet met houten gevelelementen. Deze units zijn bijzonder geschikt in een omgeving met explosiegevaar door hun kleine overspanning, die voor extra stevigheid en een hoge veerstijfheid zorgt. Daarnaast optimaliseert De Meeuw de constructie van deze units, zodat het gebouw bestand is tegen het betreffende aantal millibar drukgolf. Verbindingen worden verstevigd en glas op een specifieke manier in de kozijnen geplaatst.

Verplaatsbaar
Bijzonder aan het contractorgebouw is dat het ook verplaatsbaar is. Het gebouw van De Meeuw kan bij eventuele uitbreidingen van de raffinaderij een paar honderd meter verplaatst worden zodat het blijft voldoen aan het Bouwbesluit en vooral aan Deltalinqs.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.