Ga naar hoofdinhoud
Bouwtechniek

Gebouw X Windesheim BNA Gebouw van het Jaar


Gebouw X van Windesheim is uitgeroepen tot BNA Gebouw van het Jaar 2011. Het onderwijsgebouw dat in 2010 in gebruik is genomen is een ontwerp van architect Aldo Vos van architectenbureau Broekbakema uit Rotterdam. De jury omschreef Gebouw X als een feest van een school, voor leerlingen en docenten, voor gebruikers en passanten.

“Wat het gebouw bijzonder maakt, is dat het op verschillende manieren op de toekomst voorbereidt. De indeling is eenvoudig te veranderen, leslokalen kunnen worden bijgebouwd of worden omgebouwd in kantoorruimte. En er zijn duurzame materialen gebruikt. Een voorbeeld voor iedereen die met het vak bezig is, en het omrijden waard”, aldus het juryrapport.

Mooi spel
De jury van BNA Gebouw van het Jaar wees gebouw X eerder dit jaar aan als prijswinnaar in de regio Oost. Tijdens de bekendmaking gaf de jury aan unaniem van oordeel te zijn dat het markante onderwijsgebouw met kop en schouders uitstijgt boven de rest: “Gebouw X staat als een icoon op een groen verheven maaiveld waarin de verbinding met de andere gebouwen is gelegd. Een glazen pui, als enige kleine onderbreking van de verder uit verticale en diagonale lijnen opgebouwde gevel, geeft aan waar de hoofdingang is. Als zij geopend zijn, spelen kleine driehoekige raampjes een mooi spel met de gevel”.

Verder noemde de jury onder andere het krachtige concept, de stedenbouwkundige inpassing en de heldere indeling. Ook het duurzaamheidconcept van het gebouw was doorslaggevend. Het terugwinnen van energie en het materiaalgebruik werden opgemerkt door de jury. In het kader van duurzaamheid was het gebouw X eerder dit jaar genomineerd voor het duurzaamste bedrijfsgebouw van Nederland.

Op donderdag 28 april vond in de Amsterdamse Stadschouwburg de ontknoping plaats van BNA Gebouw van het Jaar 2011. Daarin deden 14 genomineerden uit vijf regio’s mee en reikte de landelijke jury onder voorzitterschap van Frits van Dongen de prijs uit.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.