Ga naar hoofdinhoud
Bouwtechniek

Gebouwen steeds minder veilig bij brand

Brandveilige materialen in gebouwen missen dikwijls hun effect. Dit komt omdat de panden zelf, waarin branddeuren en brandwerend glas worden geplaatst, steeds onveiliger worden, waarschuwt Brandveilig Bouwen Nederland (BBN), de organisatie voor leveranciers van brandpreventieve materialen en constructies.

„De gebouwen worden te weinig gecontroleerd en de regels zijn te onduidelijk. Bovendien vindt de controle veel te versnipperd plaats sinds het Nationaal Brandpreventie Instituut is opgeheven. Aannemers kunnen en durven het daardoor minder nauw te nemen”, stelt Cees de Raadt, voorzitter van de branchevereniging.

Zijn leden komen het steeds vaker tegen dat brandmuren niet zijn doorgetrokken tot het plafond of dat de muur waarin zij een brandveilige deur moeten plaatsen van erbarmelijke kwaliteit is. „Ons werk heeft dan minder nut. Want ondanks de constructies en materialen die wij aanbrengen blijft het pand dan toch brandgevaarlijk”, aldus De Raadt. Hij vindt het te gek voor woorden, ook omdat een eigenaar of gebruiker van een pand tegenwoordig strafrechtelijk vervolgd kan worden na brand.

„Het is zeer slecht dat er geen eenduidige autoriteit zich bezighoudt met het voorkomen van brand. Telkens wordt na een grote brand, zoals in Enschede, Volendam of bij de TU Delft, geroepen dat er wat moet gebeuren. Vervolgens worden er allerlei rapporten opgesteld die uiteindelijk in een diepe la verdwijnen.”

Vak brandveiligheid verplichten
De Raadt wil dat bij de opleidingen bouwkunde het vak brandveiligheid verplicht wordt aangeboden. „Dat verhoogt het bewustzijn in de bouwwereld.” Daarnaast wil hij dat ook de woningbezitters en eigenaren van overheids- en bedrijfsgebouwen bewuster worden gemaakt van hun verantwoordelijkheid.

Bron: Telegraaf.nl

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.