Ga naar hoofdinhoud
Bouwtechniek

Gebouwensensor meet effect aardbeving

In het stadhuis van Groningen is een gebouwensensor geplaatst. Iedereen kan nu via internet de meetgegevens van deze sensor in het stadhuis van Groningen lezen. Met deze sensor krijgt de stad meer inzicht in de gevolgen van aardbevingen voor het gebouw.

Aardbeving en veiligheid in gebouwen

De sensor meet iedere beweging, zoals een deur die dichtvalt, een vrachtwagen die langs rijdt en ook een aardbeving. Het effect van de aardbeving wordt nauwkeurig gemeten. Dit moet het inzicht verbeteren tussen aardbevingen en de veiligheid in gebouwen. In de provincie komt een uitgebreid netwerk van sensoren in de diepe ondergrond en aan de oppervlakte. TNO plaatste in opdracht van NAM in 2014 al 200 sensoren om de gevolgen van aardbevingen te onderzoeken. De sensoren zijn tevens in verschillende typen huizen en gebouwen geplaatst. Deze spreiding leidt tot een beter beeld hoe verschillende typen gebouwen reageren op de kracht die vrijkomt bij een aardbeving.

Meetgegevens

De meetgegevens van de gebouwsensor in het Stadhuis in Groningen zijn te volgen via de site namplatform.nl.  Op deze website is ook meer informatie te vinden over het netwerk van sensoren.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.