Ga naar hoofdinhoud
Bouwtechniek

Gekleurde schermen vervangen kunststof kasten

Met een aantal ingrepen zijn in Rijswijk twee flats uit een serie van zeven zo gerenoveerd dat ze weer 25 jaar vooruit kunnen. Opvallend zijn de nieuwe voor- of achteroverhellende panelen.

De flatgebouwen bestaan elk uit een deel van 10 lagen en een deel van 12 bouwlagen, met daartussen het trappenhuis. Het oorspronkelijke uiterlijk kenmerkte zich door een gesloten begane grondverdieping en door kunststof kasten die ter plaatste van de voordeuren aan de buitenkant van de galerijen waren gemonteerd. Deze ‘bootjes’ – door de buurt zo genoemd omdat ze destijds tijdens de bouw door de plaatselijke jeugd stiekem als boot gebruikt werden – waren niet meer van deze tijd. Maar ze waren wel heel kenmerkend. Om die reden heeft van Leeuwen Architectuur een variant bedacht.

Verbreding buitenruimtes

Nu dalen gekleurde, glazen sjerpen vanaf de dakrand naar beneden. Ze hangen voor de galerijen waarbij ze per galerij afwisselend voorover en achterover hellen. Dit levert niet alleen een vrolijk effect op, maar maakt ook de spiegeling minder hinderlijk. Het levert bovendien ter plaatse van de voordeur een verbreding van de galerij op van 20 cm.

Die verbreding is ook gemaakt op de balkons van de appartementen, die eigenlijk niet meer dan een glazenwasserstrook waren. Bij ieder appartement is het balkonhek van één travee vervangen door een constructie van gemoffeld staal, bestaande uit een driehoekig vloerdeel van tranenplaat, een balustrade van glas en een klemconstructie die tussen de balkonrand en de console wordt gemonteerd en het uitstekende balkon op zijn plek houdt. Zo krijgt iedere woning er 2 vierkante meter balkonruimte bij. Een melkwit glaspaneel zorgt voor privacy met de buren.

Lees het hele verhaal in Bouwwereld 10. Vraag hier een gratis proefexemplaar aan.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.