Ga naar hoofdinhoud
Bouwtechniek

Gelderland bouwt in recordtempo

Gelderland heeft in de eerste helft van dit jaar 4.080 woningen gebouwd, dat is zo’n 15 procent meer dan vorig jaar. Niet alleen landelijk gezien een prestatie, ook voor Gelderland zelf is het de hoogste productie in jaren. Zelfs 50 procent hoger dan in de eerste helft van 2007. In totaal werden in deze periode in Nederland ruim 28.000 woningen gebouwd.

Landelijk lag de groei 13 procent hoger dan vorig jaar. Dit blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. De verwachting is dat er in geheel 2008 meer dan 9.000 woningen zullen worden opgeleverd in Gelderland, de hoogste productie in tien jaar.

Volgens afspraak
Gelderland doet het dus goed in de woningbouwproductie. De provincies Gelderland en Noord-Holland nemen het merendeel van de landelijke stijging voor hun rekening. De provincie Gelderland heeft flink ingezet op de woningbouwproductie. In het Gelders coalitieakkoord 2007-2011 is afgesproken dat er jaarlijks gemiddeld 9.000 woningen worden gebouwd.

Gedeputeerde Peters, verantwoordelijk voor Woonbeleid: “We moeten in Gelderland nog een inhaalslag maken, zeker als het gaat om de betaalbare woningbouw en de huurwoningen. De cijfers zien er goed uit maar we moeten er alles aan doen om de groei in de nieuwbouw ook in 2009 en 2010 vast te houden. Daarover spreek ik regelmatig met gemeenten, woningcorporaties en marktpartijen”.

Betaalbaar
Het aantal van 9.000 woningen is gebaseerd op de behoefte aan woningen in Gelderland. Jarenlang zijn er te weinig woningen gebouwd, er is vooral een tekort aan betaalbare woningen.

De afgelopen twee jaar heeft gedeputeerde Peters flink ingezet op verbetering hiervan: “Daarvoor hebben we verschillende mogelijkheden. We hebben een stimuleringsregeling in het leven geroepen om de betaalbare woningbouw te stimuleren. Gemeenten krijgen daarvoor een subsidie, maar ze moeten natuurlijk wel voldoen aan de afspraken die we gemaakt hebben.”

“En, ook niet geheel onbelangrijk: gemeenten, corporaties en ontwikkelaars trekken steeds eerder aan de bel als het niet helemaal goed gaat met een project. En dan kunnen we daar als provincie op inspringen. Dit lijkt zijn vruchten af te werpen”.

Lees ook:
Woningbouw: 84.000 gereedmeldingen

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.