Ga naar hoofdinhoud
Bouwtechniek

Gelijke voorschriften brandveiligheid gemeenten

De voorschriften voor brandveiligheid moeten in heel Nederland gelijk zijn. Daarvoor heeft de ministerraad ingestemd met het Gebruiksbesluit Brandveilige Bouwwerken. Minister Vogelaar wil het besluit dit jaar invoeren. Al eerder stemde de Tweede Kamer in met het voorstel.

Uit de Brandveiligheid- en Beveiligingsmonitor van BouwKennis blijkt dat het gelijktrekken van de eisen geen overbodige luxe is. Maar liefst vier van de vijf E-installateurs geeft aan dat de brandveiligheidsvoorschriften per gemeente sterk verschillen.

Brandveilig gebruik
Op grond van de Woningwet moeten gemeenten in hun bouwverordening voorschriften geven over het brandveilig gebruik van bouwwerken. VROM wil die voorschriften landelijk gelijk trekken. Om dat te bereiken treedt in 2008 het Besluit brandveilig gebruik bouwwerken (Gebruiksbesluit) in werking.

Met het besluit moet er een eind komen aan onnodige verschillen tussen plaatselijke bouwverordeningen. In het nieuwe besluit komt voor de meeste gebruikers van een nieuw gebouw slechts een meldingsplicht. De gemeente of de brandweer kan controleren of aan de eisen voor de brandveiligheid is voldaan.

Een vergunning is alleen nog nodig voor onder andere kinderdagverblijven met meer dan tien kinderen, basisscholen en grote hotels en tehuizen.

Kritische kanttekeningen
Gezien de regeldruk die de bouwsector nog altijd parten speelt, is uniformiteit op het gebied van brandveiligheid gewenst. Uiteraard moet de veiligheid van gebouwen hierbij gewaarborgd blijven. Tijdens het debat in de Tweede Kamer over het Gebruiksbesluit werden op dit gebied dan ook enkele kritische kanttekeningen geplaatst.

De Kamerfracties drongen aan op betere inspectie van onder meer de brandveiligheid van studentenhuizen en zorggebouwen. Ook zijn er twijfels over uitgangspunten voor de huidige regels op het gebied van brandveiligheid omdat onderzoek uitwijst dat menselijk gedrag afwijkt van eerdere veronderstellingen.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.