Ga naar hoofdinhoud
Bouwtechniek

Geluidseis buitenunit blijft streng

Minister Kasja Ollongren is niet gezwicht voor de druk uit de markt om de geluidseisen voor buitenunits minder streng te maken. Die blijft staan op 40 dB op de perceelsgrens. Met aftrek van tonaal geluid komt dat effectief op 35 dB.

Dat meldt Minister Ollongren van Binnenlandse Zaken in een wijziging op het Bouwbesluit uit 2012, die naar de Tweede Kamer is gestuurd.

Geluid beperken

Vorig jaar juli maakte de minister bekend dat zij het geluid van buitenunits van airco’s en luchtwaterwarmtepompen aan banden wilde leggen, nadat televisieprogramma Kassa aandacht aan herrie van warmtepompen had besteed. Tot nu toe golden er nog geen restricties aan de overlast die buren mogen ervaren.

Er wordt een eis gesteld op de perceelsgrens van de 40 dB. Met deze eis word en tuin en balkon op aangrenzende percelen beschermd tegen geluid in de zomermaanden. En ook het huis van de buren wordt hiermee ontzien.

Tonaal geluid

De grenswaarde komt officieel op 40 dB te liggen, maar omdat het gros van de buitenunits zogeheten ‘tonaal geluid’ produceert – continu geluid van ongeveer dezelfde toonhoogte – moet er nog 5 dB vanaf worden getrokken. Tonaal geluid wordt immers als hinderlijker ervaren dan geluiden zonder tonaal karakter.

Techniek Nederland en de warmtepompbranche gaven aan niet blij te zijn met het voorstel voor geluidseisen van buitenunits. Te streng, te kort dag en te duur, zo luidde het oordeel.

Hoe te meten

Maar de minister zet haar plan toch door. Wel wordt de bepalingsmethode verduidelijkt. Zo wordt onder andere beter aangegeven bij welke instelling (capaciteit) van de installaties moet worden gemeten. Hierbij zal worden aangesloten op de Europese geluidseisen die gelden voor de afzonderlijk installatie.

Er zijn verschillende mogelijkheden om aan de nieuwe geluidsvoorschriften te voldoen, zegt het ministerie. Allereerst kan de warmtepomp op enige afstand geplaatst worden van een buurperceel. Verder kan men kiezen voor een geluidarme warmtepomp of voor geluiddempende omkasting.

Innovaties

“Veelal zal een combinatie hiervan worden toegepast. Aannemelijk is dat door innovatie en grotere productie warmtepompen steeds geluidsarmer zullen worden, en omkastingen steeds minder nodig zijn”, aldus de minister.

De geluidseis wordt vastgelegd in het Bouwbesluit en wordt tegelijk met de nieuwe BENG-eisen van kracht. Dat zou aanvankelijk 1 januari 2020 zijn, maar onlangs werd bekend dat die datum niet haalbaar is. Binnenkort wordt een nieuwe datum bekend gemaakt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.