Ga naar hoofdinhoud
Bouwtechniek

Gemeente kan zaak ecowoning niet voorkomen

‘Een geesteskind‘, noemde de bestuursrechter het bijzondere huis dat Jan Husslage eigenhandig in aan Het Bolwerk in Steenwijk bouwde. De gemeente wil de woning slopen, de ingenieur vroeg de rechter dinsdag om de sloop uit te stellen totdat zijn bezwaar tegen de sloopvergunning bij de Raad van State is afgehandeld.

Bouwtermijn
De raadsman van de gemeente Steenwijkerland stelde dat het verzoek van ‘Kamp Husslage‘ helemaal niet rechtsgeldig is omdat de ingenieur geen eigenaar en belanghebbende is. De woning had in maart 2005 klaar moeten zijn, maar dat lukte hem niet.

Hij had, net zoals andere bouwers in die buurt, een bouwtermijn van twee jaar gekregen om de overlast voor omwonenden te beperken. Die termijn overschreed hij en de gemeente werd eigenaar van de grond. ‘En louter emotionele betrokkenheid is niet voldoende‘, zei de raadsman.

Bezwaren
Volgens de raadsman van Husslage, architect Michael de Vos uit Apeldoorn, is Husslage wel belanghebbende. Hij zei dat omdat Husslage nog lang niet uitgeprocedeerd is en er nog een aantal bezwaren bij de rechterlijke macht lopen. Ook deed de advocaat een beroep op de auteurswet. ‘Dit is een uniek huis want er is geen tweede van te vinden, 100 procent hergebruik. Het contrast met de andere woningen in de wijk is fenomenaal.‘

De rechter wees het appel op de rechtsgeldigheid van het bezwaar af. Ze vond dat Husslage recht had op rechtspraak. ‘Laten we die niet belemmeren en de zaak voor de deur uitvechten.‘ Op dinsdag 11 maart is de uitspraak.

Bron: Steenwijker Courant

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.