Ga naar hoofdinhoud
Bouwtechniek

Gemeenten moeten op EPN letten

Kleine gemeenten moeten aan de naleving van de Energie Prestatie Norm (EPN) meer prioriteit geven. Nu wordt wordt in de nieuwbouw minder energie bespaard dan mogelijk is en blijft het terugdringen van de CO2-uitstoot achter bij de doelstellingen.

Dat blijkt uit een onderzoek van SenterNovem, het agentschap van het ministerie van Economische Zaken dat duurzaamheid en innovatie stimuleert. Uit het onderzoek onder dertig gemeenten blijkt dat het toezicht op de Energie Prestatie Norm bij het merendeel van de gemeenten geen hoge prioriteit heeft. Vooral kleine gemeenten reserveren weinig capaciteit voor het toezicht op de bouwvergunningverlening, waaronder energieaspecten. Ook blijft de kennis van de bouwinspecteurs op gebied van energie achter.

Speerpunt
Gemeenten hebben onlangs een oproep van SenterNovem ontvangen meer prioriteit te leggen bij het toezicht op de EPN bij nieuwbouw. Vanaf 1 april van dit jaar zijn gemeenten verplicht om jaarlijks een handhavingsbeleidsplan op te stellen voor de bouwvergunningverlening. Door in dit plan van energie voorop te plaatsen, kunnen gemeenten heel gemakkelijk energie besparen en CO2-reductie bewerkstelligen, stelt SenterNovem. De VROM-Inspectie gaat volgend jaar van de EPN-handhaving een speerpunt maken.

Volgens het agentschap willen gemeentelijke bouwinspecteurs in de bouwvergunningen wel meer aandacht besteden aan energieaspecten, maar krijgen zij hiervoor geen mogelijkheden van hun werkgever. Dat bleek onder meer uit gesprekken rond de cursussen EPN-toezicht die SenterNovem geeft. Dit jaar namen inspecteurs uit ongeveer 150 gemeenten al deel aan zo’n cursus. Daarnaast biedt het agentschap ook een Handboek Handhaving EPN en een checklist EPN-toezicht.

Bron: Binnenlands Bestuur / Senter Novem

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.