Ga naar hoofdinhoud
Bouwtechniek

Geprefabriceerde verdiepingen op Innovatoren


De tien verdiepingen tellende, reeds gerealiseerde betonconstructie van de Innovatoren is afgelopen weekend ‘opgetopt’. Op het entreegebouw van de Floriade in Venlo werd een zes verdiepingen hoge staalconstructie gehesen.

Verdieping elf tot en met zestien van de Innovatoren – een ontwerp van Jo Coenen – is gemaakt van staal en bestaat uit vier torens en twee arcades (bruggen). Door de plaatsing van deze geprefabriceerde toren en bruggen op het 41 meter hoge betonnen gedeelte is het gebouw in totaal circa 65 meter hoog geworden.

Hijsoperatie
Bouwer BAM Utiliteitsbouw koos er vanwege de veiligheid en snelheid voor om de staalconstructie – compleet afgewerkt met gevelbeplating, vloeren, binnenwanden, plafonds en dakbedekking – naast het gebouw op het maaiveld te bouwen en pas daarna omhoog te hijsen.
De drie dagende durende hijsoperatie werd verzorgd in samenwerking met Mammoet Nederland b.v. en was uiteraard afhankelijk van het weer en de windsnelheden. Voor de hijswerkzaamheden werd een 1.200 tons mobiele kraan en een 750 tons rupskraan ingezet. De zwaarst gehesen last was 250 ton wegende arcade.

De Innovatoren krijgt twee levens: één als blikvanger tijdens de Floriade 2012, daarna wordt het gebouw ingezet als kantoor.

Foto: BAM UtiliteitsbouwFoto: BAM Utiliteitsbouw
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.