Ga naar hoofdinhoud
Bouwtechniek

Gereconstrueerde aluminium vliesgevels

Een voormalig kantoorgebouw aan de Damrak is door Rijnboutt Architecten en bouwbedrijf Kneppers omgebouwd tot tentoonstellingsruimte ‘Damrak 66’. Daarvoor werd de binnenkant van het pand helemaal gestript en ontdaan van alle bestaande installaties. Het gebouw kreeg verder een nieuwe gevel, een vide en een nieuw interieur van Unit D Design in Projects.

Karakteristieke vliesgevel

Damrak 66 kreeg voor en achter nieuwe vliesgevels. De oude, blank-aluminium vliesgevels waren erg karakteristiek en zijn daarom gereconstrueerd met nieuwe vliesgevelprofielen met geprofileerde sierregels. Ook de kenmerkende zwarte uitzetramen, aluminium shutters en zwarte entreedeuren zijn teruggekeerd. De bovenste verdiepingen werden uitgebreid en kregen een nieuwe zinken gevelbekleding. Vanwege de nieuwe functie als tentoonstellingsruimte kreeg het gebouw een hoge entreepui met daarachter een vide.

Wederopbouw

Het gebouw werd in 1961 ontworpen en gebouwd door architect Johan Hendrik Grolle. American Express, die in het pand gevestigd was, wilde een moderne uitstraling en koos daarom voor een aluminium vliesgevel, destijds het nieuwste van het nieuwste. Damrak 66 is opgenomen in een catalogus met panden uit de wederopbouwperiode. Het heeft daarin een hoge waardering gekregen vanwege de zeldzaamheid en hoge architectonische kwaliteit.

Tentoonstelling

Op 16 januari opent de eerste tentoonstelling in het opgeknapte Damrak 66. Vanaf dan kunnen geïnteresseerden Body Worlds van de Duitse anatoom dr Gunther von Hagens bekijken.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.