Een koepeldak in Attractiepark Slagharen was door lekkage aan vervanging toe. De oorspronkelijke rubber coating is nu vervangen door een in het werk gemaakte polyester bekleding, met als toplaag gespoten koper.
Aantasting door vocht
Het koepeldak was ooit voorzien van gekleurde pvc-banen. In 2005 kreeg het dak een upgrade, met koperkleurige opstanden en torentjes op de hoeken en eveneens een koperkleurige dakbedekking. Die werd aangebracht op een open onderconstructie van multiplex. De open structuur kon echter niet verhinderen dat het dak in de loop der jaren werd aangetast door vocht. Door thermische werking in de rubberlaag begon die op de naden van het multiplex te scheuren en ook bij de aansluiting op de opstanden ontstond lekkage.
Polyester ondergrond
Hoofd bouw en onderhoud Bertus Nijkamp besloot de renovatie van het dak deze keer anders aan te pakken. Het moest een blijvend waterdichte oplossing zijn, met een natuurlijke koperkleur. Voor deze klus kwam hij in contact met PSP BV. Dit bedrijf heeft een techniek in huis om koper te verspuiten, in de vorm van een mengsel van 93 % koperdeeltjes ingebed in 7 % kunsthars. Het blijft natuurlijk echt koper, dat in de loop der tijd ook patineert, maar het loogt niet uit en kan worden verspoten op diverse ondergronden. Met name een ondergrond van polyester is zeer geschikt. In die combinatie worden toplaag en ondergrond één geheel. Door de onderlaag ook nog door een door een koperkleur te geven, is het resultaat optimaal.
Koperen toplaag
Voor het koepeldak heeft Nijkamp eerst de gehele houtconstructie laten herstellen. De naden tussen de platen zijn volledig glad afgewerkt met polyesterplamuur. Daaroverheen heeft PSP BV in twee lagen glasvezelversterkt polyester aangebracht. De koperen toplaag is 400 µu dik. Deze is na het aanbrengen licht geschuurd om de dunne kunstharsfilm over de koperdeeltjes weg te halen. Daardoor komt het patinaproces sneller op gang.
Open lucht
Het was de eerste keer dat PSP dit spuitwerk in de open lucht verrichtte. PSP BV paste het gespoten koper eerder al onder meer toe bij de bouw van een atelier in Zundert. Daar werd echter gewerkt met prefab onderdelen, die in de fabriek waren voorzien van de kopertoplaag. Volgens Paul Schmal van PSP is aanbrengen in de open lucht echter geen groot bezwaar. “We werken met Hihg Volume Low Pressure-techniek. De koperdeeltjes zijn zwaar waardoor verwaaien wel meevalt. Maar uiteraard hebben we deze klus geklaard op een mooie zomerse dag, waarop het vrijwel windstil was en de temperatuur goed was.” PSP heeft voor het aanbrengen van de polyester bekleding en de toplaag een ladder gemaakt met buigslappe bomen, die zich gemakkelijk aanpaste aan de koepelvorm.
Ik denk eerder aan een rot dakbeschot door condensatie i.p.v. gescheurd rubber? Tenzij er binnen wordt geisoleerd met een uiterst zorgvuldig aangebrachte dampremmende laag, zal weer houtrot optreden.
In BouwWereld nr. 4/2011 (8 april), p. 18-20 heeft het artikel ‘Koperlaag koud gespoten op beplating’ gestaan wat gaat over dit procédé. Alsmede in Cobouw nr. 87/2011 (do. 5 mei), p. 1 en 12 met als titel ‘Spuitbaar metaal voor duurzame en strakke afwerking.
En in SchildersVakkrant nr. 9/2011!(13mei),p. 10. Koud
spuiten van koper.
Interessant om te lezen.
Ik kende dit proces niet.
Weer wat geleerd, dus.
Park Slagharen is overigens een bijzonder plezierig en toegankelijk attractiepark.
Met vriendelijke groet,
Ard Bannink