Ga naar hoofdinhoud
Bouwtechniek

Gespoten koperlaag voor strakke details

Met een nieuwe techniek is het mogelijk om koper te spuiten in de vorm van een emulsie met 93% koper en 7% polyester. Gespoten op een beplating met een toplaag van polyester zijn de resultaten zeer strak en de mogelijkheden bijna oneindig, blijkt bij de bouw van een atelier in Zundert. Oomen Architecten paste de techniek toe voor een dakrand, vloerrand, vloerplaten, een schuifdak van ruim 4 x 4 meter en ook op stalen kozijnen.

PSP BV haalde deze techniek naar Nederland. Voor de bouw introduceert PSP BV samen met Technopanel 2000 een beplating met metaallaag als halffabricaat, dat projectspecifiek te produceren is. Basis is een sandwichpaneel met een polyestertoplaag.

Koperplaat
Het metaal wordt koud gespoten, met speciale nozzels en onder geconditioneerde omstandigheden. De gespoten emulsie bestaat voor 93 % uit metaaldeeltjes en voor 7% uit polyester. De metaaldeeltjes zijn ingebed in polyester en daardoor niet elektrisch geleidend. Niettemin gedraagt de laag zich verder wel als een gewone metaallaag. Zo is een laag ijzer ook daadwerkelijk magnetisch en oxideert het metaal ook als gebruikelijk.

Voor de dak- en vloerranden van het atelier in Zundert is de beplating zo dun mogelijk gehouden om zo dicht mogelijk in de buurt te komen van een koperplaat. Basis is hier een 6 mm dik volkernkunststofpaneel. Dit is prefab gemonteerd op een polyester rand, waardoor de gehele rand vanaf de achterzijde onzichtbaar kon worden gemonteerd.

Spuitkoper
De vloerbeplating – deels binnen en grotendeels voor een veranda-achtige aanbouw – is aangebracht op een dikke multiplex beplating, met een polyester gelcoat toplaag. Deze – slijtvaste – toplaag heeft ook al een koperkleur, zodat het resultaat ook mooi blijft als het gespoten koper zou gaan slijten. En dat is niet ondenkbaar bij een vloerplaat.

Ook de kozijnen in het atelier lijken van koper. Basis is echter een stalen kozijn, waarop een poedercoating is aangebracht op basis van polyester en in koperkleur. Vervolgens is daar spuitkoper op aangebracht.

Meer over het gespoten koper in het project in Zundert is te lezen in Bouwwereld 4 van 8 april 2011. Vraag hier een gratis proefnummer aan.

Vloer- en dakplaten van de veranda zijn ook uitgevoerd in gespoten koperVloer- en dakplaten van de veranda zijn ook uitgevoerd in gespoten koper
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.