Ga naar hoofdinhoud
Bouwtechniek

Gevangeniscomplex Oostereiland heringericht

Het voormalige gevangeniseiland Oostereiland bij Hoorn in Noord-Holland wordt gerestaureerd en opnieuw ingericht. De voorbereidingen voor de werkzaamheden zijn in volle gang. De restauratie van de gebouwen, een initiatief van de gemeente Hoorn, begint rond oktober en moet eind 2010 klaar zijn.

Besteksgereed
Dezer dagen is op Oostereiland ‘bouwbureau Oostereiland’ ingericht. Van hieruit werkt bouwkundig bureau BBA, samen met TPAHG architecten uit Hoorn en de gemeente aan het besteksgereed maken van de plannen. Eind juni zal de gemeenteraad gevraagd worden het benodigde geld beschikbaar te stellen waarna de Europese aanbesteding plaatsvindt.

Bij het verder uitwerken van bestek en tekeningen vindt veelvuldig overleg plaats met de beoogde gebruikers van de gebouwen: Filmhuis, Hoorn, Museum van de 20ste eeuw, Ontwerpcentrum en de exploitant van horeca en lowbudget hotel.

Infra
Niet alleen het voormalige gevangeniscomplex wordt gerestaureerd, ook de rest van het eiland wordt onderhanden genomen en opnieuw ingericht. Er wordt begonnen met een nieuwe toegangsbrug. Die is nodig om bijvoorbeeld hulpdiensten als de brandweer in de toekomst snel en veilig naar het eiland te krijgen. De nieuwe brug wordt 7 meter breed.

Ook de oevers (zo’n 800 meter) worden aangepakt. Daarbij wordt rekening gehouden met de verwachte stijging van het Markermeer. In de zomer wordt de nieuwe steiger voor de cruisevaart aangelegd en in aansluiting daarop de steiger voor het bunkerschip. Tussen half mei en half juni vindt bovendien op twee plekken op het eiland archeologisch onderzoek plaats.

Paviljoen
Op dit moment vinden oriënterende gesprekken plaats met diverse betrokkenen over plannen voor de botterwerf op het eiland. Als laatste komt eventueel de bouw van een paviljoen op de punt van het eiland in beeld. In het bestemmingsplan zal daar in elk geval rekening mee worden gehouden.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.