Ga naar hoofdinhoud
Bouwtechniek

Gevel van biohars, vlas en hennepvezels

De gevel van het nieuwe gasontvangststation van het Agro & Food Cluster Nieuw Prinsenland in Dinteloord is gemaakt van Nabasco, een composiet bestaande uit biohars, vlas en hennepvezels. Het is daarmee volgens de bedenkers de eerste biobased gevel ter wereld.

Biobased

Het gebouw is ontworpen door architect Marco Vermeulen. De biobased gevelpanelen zijn geproduceerd door NPSP Composieten in Haarlem. Dit bedrijf doet momenteel ook onderzoek naar het maken van ‘sugar-based’ gevelpanelen.

Natuurlijke vezels

NPSP gebruikt al langer natuurlijke vezels voor het maken van gevelpanelen. Natuurlijke vezels vergen minder energie om te produceren, minder chemicaliën om zich te hechten aan de hars en zijn bovendien lichter, wat ze geschikt maakt voor toepassing in bijvoorbeeld treinen. De gevelpanelen worden geproduceerd in dubbele, gesloten mallen, waardoor de uitstoot van oplosmiddelen bij het uitharden van de hars 95% lager is dan normaal.

H, C en N

Het ontwikkelen van het gevelpaneel was een hele klus, want de Gasunie stelt hoge eigen aan het materiaalgebruik. Er zijn 104 panelen van 140 x 185 centimeter gebruikt. De gevel geeft in de juiste verhouding de chemische samenstelling van aardgas weer: waterstof (H), koolstof (C) en stikstof (N).

[fotoplayer]

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

2 reacties op “Gevel van biohars, vlas en hennepvezels

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.