Ga naar hoofdinhoud
Bouwtechniek

Gevel uit de autoindustrie


Almere is een zeer bijzondere parkeergarage rijker. De gevel hiervan is gemaakt met 3D-technieken uit de automotive-industrie. De illustraties op de panelen zijn echter afgeleid van landschap en tuintjes uit het polderlandschap.

De gevel is ontworpen door mei architecten en stedenbouwers -, die al mogelijkheden zagen in deze techniek van voestalpine polynorm voordat de opdracht voor de parkeergarage binnen was. Bijzonder is vooral dat met dit dieptrekken een reliëf mogelijk is tot 50 mm, bij een paneelgrootte tot 2 x 4 meter. Met een goed motief zijn op die manier verdiepingshoge zelfdragende panelen te maken uit rvs van 1,2 mm dik. Bevestiging aan de vloerrand is dan voldoende, zodat dure gevelconstructies achterwege kunnen blijven.
Extra uitdaging daarbij was dat de parkeergarage moest worden voorzien van natuurlijke ventilatie. Om de gevel totaal 30 procent op te krijgen zijn de panelen 40 procent geperforeerd.

mei architecten kreeg inspiratie door de 3D auto-onderdelen die voestalpine produceertmei architecten kreeg inspiratie door de 3D auto-onderdelen die voestalpine produceert

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.