Gevelproducten voorzien van een met een mobiele telefoon te scannen code. Om zo alle informatie te vinden en service op maat te ontvangen. Twee woningen op de Eneco EnergyCampus in Utrecht krijgen ze. Het is het eerste pilot project in het kader van het FIS.
Informatie over gevelproducten
De code (QR, RFID of NFC) staat in verbinding met een applicatie, het Facade Identification System (FIS). Stingo Huurdeman, projectcoördinator van de brancheorganisatie voor gevels, VMRG, licht dit toe. “Op elk verpakt product in de supermarkt staat precies wat er in het product zit en wie de producent is. Waarom dan niet op onderdelen van een gebouw? Via deze applicatie krijgen verschillende gebruikers de informatie over gevelproducten – bijvoorbeeld ramen en deuren – die voor hen relevant is.” De informatie kan worden uitgelezen door diverse partijen, zoals eigenaren, bewoners, gevelbouwers en onderhoudsbedrijven.
In deze pilot testen de partijen of de informatie die zij te zien krijgen, aansluit bij hun behoefte. Huurdeman geeft aan dat er ook wordt bekeken hoe er op basis van deze informatie kan worden gecommuniceerd. “Een bewoner moet makkelijk melding kunnen maken van een gebrek aan een raam bijvoorbeeld. De gevelbouwer kan dan precies uitlezen om welk raam het gaat.”
Gevelproducten monitoren
Tijdens de pilot wordt ook gewerkt aan twee nieuwe functionaliteiten van de applicatie. Op de gevelproducten worden sensoren bevestigd die allerlei zaken van het product monitoren. Deze sensoren geven informatie over de technische staat van een product, bijvoorbeeld het aantal cycli van een raam of scharnier. “In samenwerking met het bedrijf Octo koppelen we deze informatie ook aan het FIS. Tevens zullen er in samenwerking met Checkbuster inspectielijsten aan het systeem worden gekoppeld, zodat er eenvoudig keuringen voor oplevering, beheer en onderhoud kunnen plaatsvinden en de geschiedenis van het product meteen in kaart wordt gebracht.”
Circulaire geveleconomie
Huurdeman benadrukt ook dat dit systeem een circulaire geveleconomie bevordert: “Als een gevelbouwer niet weet in welke gebouwen zijn gevelproducten zitten, is het lastig om de verantwoordelijkheid voor deze gevels te dragen. Nu een gevelbouwer exact de technische staat van de gevels kan monitoren, kan niet alleen de gebruiker betere service op maat krijgen, maar kan de gevelbouwer ook ingeschakeld worden als de gevel wordt afgedankt, zodat deze voor hergebruik of recycling in aanmerking komt.”
Foto: Scannen QR code met FIS applicatie