Ga naar hoofdinhoud
Bouwtechniek

Gezondheidsrisico’s vervuilde binnenlucht zwaar onderschat

Het grootste deel van de Nederlanders is zich niet bewust dat binnenlucht tot wel vijf keer meer vervuild kan zijn dan buitenlucht. Dat is de belangrijkste conclusie uit een internationaal onderzoek onder 16.000 bewoners, waaronder meer dan 1.000 Nederlanders, van onderzoeksbureau YouGov in opdracht van de VELUX Groep. Veel Nederlanders onderschatten de impact van het binnenleven op hun gezondheid. Des te zorgwekkender is het dat Nederlanders gemiddeld 90% van hun tijd binnen doorbrengen – ruim 21 uur per dag.

Het onderzoek spitst zich toe op de ‘Indoor Generation’, een typering van de huidige generatie die ten opzichte van voorgaande generaties veel meer tijd binnen spendeert. Dat mensen steeds meer binnen zijn, kan hun gezondheid schaden. Zo hebben mensen die leven in vochtige, schimmelige ruimtes maar liefst 40% meer kans op het ontwikkelen van astma.

Binnenlucht vs. buitenlucht

binnenluchtMeer dan driekwart (77%) van de Nederlanders weet niet dat binnenlucht veel meer vervuild kan zijn dan buitenlucht. “Bij ongezonde lucht denken mensen vaak aan vervuilende fabrieken of drukke snelwegen,” zegt Philomena Bluyssen, hoogleraar Indoor Environment bij de Technische Universiteit Delft. “Wat de meeste mensen niet beseffen, is dat ook bepaalde vervuilende, ziekmakende stoffen in alledaagse huishoudelijke voorwerpen de luchtkwaliteit binnenshuis kunnen verslechteren. Voorbeelden zijn schoonmaakmiddelen, plastic speelgoed, meubilair en bouwmaterialen.” Ook veel alledaagse activiteiten – koken, schoonmaken, douchen, de was drogen, kaarsen branden en zelfs printen – beïnvloeden de luchtkwaliteit in huis. “Daarnaast speelt ventilatie natuurlijk een belangrijke rol,” aldus Bluyssen.

Kinderkamer ongezondst

In maar liefst één op de zeven Nederlandse woningen is de luchtkwaliteit het grootste deel van de dag onvoldoende, zo blijkt uit recent onderzoek van het Longfonds. Daarbij bevatten kinderkamers vaak de hoogste concentraties schadelijke stoffen en behoren daarmee tot de meest ongezonde ruimten in huis als het gaat om luchtkwaliteit. Dit terwijl kinderen juist bijzonder kwetsbaar zijn voor de gevolgen van een slecht binnenklimaat omdat hun longen en hersenen nog niet volledig zijn ontwikkeld.

Naast isolatie ook ventilatie

Om te voldoen aan de nieuwe BENG-eisen die vanaf 2020 voor de nieuwbouw gelden, worden bestaande en nieuwe gebouwen steeds intensiever geïsoleerd en luchtdicht gemaakt. Wanneer hierbij niet voldoende geventileerd en gelucht wordt, resulteert dat in vochtige, schimmelige ruimtes. En dat kan een negatief effect hebben op de gezondheid van de bewoners. Naast een grotere kans op het ontwikkelen van astma neemt het risico op luchtwegaandoeningen, COPD en andere allergieën toe. Ventilatie moet dan ook een integraal onderdeel zijn van elke energierenovatie.

Binnenleven steeds gewoner

“Ongemerkt zijn we de laatste decennia veel meer binnen gaan leven,” vertelt Vreeken, manager public affairs bij VELUX Nederland. Daar waar het enkele generaties geleden nog veel normaler was om buiten te spelen, op de markt boodschappen te doen, buiten les te krijgen en fietsend of lopend naar ons werk te gaan, begeven we ons nu alleen nog buiten wanneer we ons verplaatsen tussen de gebouwen waarin we wonen, werken, leren of sporten. Vreeken: “Dat is opgeteld zelden meer dan een paar minuten per dag.” Ook jonge kinderen spelen steeds meer binnen, zo bleek uit eerder onderzoek van Jantje Beton.

Passende maatregelen

”Passende maatregelen zijn hard nodig”, vindt Vreeken. “Maar daarvoor moeten we ons eerst bewuster zijn van het feit dat de luchtkwaliteit in gebouwen een belangrijke oorzaak is van gezondheidsklachten zoals droge branderige ogen, niezen en hoofdpijn.” Alleen maatregelen voor een betere binnenlucht acht Vreeken sowieso niet voldoende. “Alleen door meer tijd buiten door te brengen én onze gebouwen gezonder te maken, kunnen we de trend van ongezond binnenleven doorbreken.”

VELUX appelleert in een internationale campagne aan de negatieve gezondheidseffecten van binnenlucht om zo de Indoor Generation bewuster te maken van de invloed van binnenleven op hun gezondheid. De video daarover is hieronder te bekijken:

https://youtu.be/ygHU0mQGuJU

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

2 reacties op “Gezondheidsrisico’s vervuilde binnenlucht zwaar onderschat

  • Cees Stam

    Ik herken dit wel degelijk en maak me hier al jaren druk om. Met name woningen met natuurlijke ventilatie, bijvoorbeeld de Amsterdamse voorraad, is een belangrijk aandachtspunt en wordt zwaar onderschat. Meerdere mensen in een woning en een manier van koken waarbij veel damp vrijkomt maak het alleen maar erger met kans op schimmel.
    De APK keuring of verplicht mechanisch ventileren kan helpen

  • Peter van Heun

    Opmerkelijk dat een bedrijf dat ondeugdelijke producten levert, ventilatieroosters met een nominale capaciteit kleiner dan 7 l/s, en onjuiste voorlichting over haar ventilatieproducten levert, vertellen dat een ventilatierooster in een flauw hellend dak altijd als toevoer gebruikt kan worden, hier mee komt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.